Eurogroup: Αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος

Eurogroup: Αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος

Τη σημασία που έχει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα έπειτα από την ολοκλήρωση του προγράμματος τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενημερώνοντας ότι συζητήθηκε η πρόταση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν.

Ειδικότερα, ο κ. Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement) και χαιρέτισε τα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράστηκε θετικά για τη στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα στη συνεδρίαση και τόνισε ότι δείχνει πως η χώρα αναλαμβάνει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάτι που χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας το μέλλον της χώρας.

Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σημείωσε η Ελλάδα έχει ενημερώσει ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα αλλά συζητήθηκαν οι προτάσεις ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν.

Την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή δέσμευση» από την πλευρά της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τόνισε και από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους συνιστά σημαντικό μέρος του ελληνικού προγράμματος αλλά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα πλαίσιο ισχυρών δεσμεύσεων, επισημαίνοντας ωστόσο το θέμα δεν συζητήθηκε περαιτέρω καθώς κρίθηκε ότι απαιτείται περισσότερη προεργασία, όντας κρίσιμης σημασίας μέρος της συνολικής συμφωνίας.

Για το πλαίσιο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, μετά το πρόγραμμα, ο επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στόχος είναι τα προαπαιτούμενα να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο (21 Ιουνίου) και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου». 

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι όσο πιο εμπροσθοβαρής είναι τόσο το καλύτερο. Παράλληλα τόνισε ότι κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Ανέφερε επίσης πως από τη στιγμή που η Αθήνα απορρίπτει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, οφείλει να είναι απολύτως εντάξει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ωστόσο επισήμανε ότι μετά την 20ή Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι «οι επόμενες δύο εβδομάδες και οι δύο επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι έντονοι. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την επόμενη αξιολόγηση, να ετοιμάσουμε τις προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και σε αυτό το πλαίσιο επίσης, αν προετοιμάσουμε τις διεργασίες για την περίοδο μετά από το πρόγραμμα».

Ενημέρωσε ακόμα ότι ο ESM σχεδιάζει να προχωρήσει σε μία τελική εκταμίευση με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, πόσο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του δημοσιονομικού μαξιλαριού το οποίο είναι σημαντικό δεδομένης της ολοκλήρωσης του προγράμματος.