Eurobank: Σήκωσε 500 εκατ. ευρώ με senior ομόλογο - Σχεδόν διπλάσια η προσφορά

Eurobank: Σήκωσε 500 εκατ. ευρώ με senior ομόλογο - Σχεδόν διπλάσια η προσφορά

Ευνοϊκή ανάπαυλα σε γενικευμένο κλίμα αναμονής ανόδου των επιτοκίων πέτυχε η Eurobank, που τεστάρισε σήμερα με απόλυτη επιτυχία τις αγορές με την έκδοση νέου senior preferred ομολόγου λήξης Μαρτίου 2025 και στόχο να αντλήσει αρχικά, περί τα 350 εκατ. ευρώ. Τελικώς όμως οι ενδιαφερόμενοι προσέφεραν πάνω από 650 εκατ. ευρώ και μάλιστα με την τιμολόγηση που προέβλεπε το αρχικό quidance (4,5%), στο 4,375%.

Η Eurobank εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και τελικά άντλησε αβίαστα 500 εκατ. ευρώ, καθώς με το άνοιγμα της αγοράς στις ΗΠΑ τα ποσά συγκεντρώθηκαν γρήγορα και δεν χρειάστηκε περαιτέρω διαδικασία. Με αυτά τα ποσά η Eurobank έχει ήδη πλεονάζουσα ρευστότητα.

Όπως είχε δηλώσει η διοίκηση της Eurobank με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, ο στόχος για τα κεφάλαια MREL είχε ήδη καλυφθεί, αλλά η τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές για πιθανή έκδοση senior ομολόγων.

Το senior ομόλογο που προσφέρει στις αγορές η Eurobank έχει διάρκεια 2,75 ετών με παράλληλο δικαίωμα ανάκλησης με την συμπλήρωση 1,75 έτους. Η αξιολόγησή του εκτιμάται στο B1 από τη Moody’s και στο B+ από Standard & Poor’s και Fitch.

Η διαπραγμάτευση του τίτλου θα είναι από το χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και η ημερομηνία λήξης στις 9 Μαρτίου 2025, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού στις 9 Ιουνίου. Η τιμολόγηση αναμένεται. Ανάδοχοι είναι οι Deutsche Bank, Morgan Stanley και Nomura. 

Απαιτήσεις MREL

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank εξέδωσε δύο  επιλέξιμα για MREL ομόλογα senior preferred 500 εκατ. ευρώ το καθένα το 2021, προκειμένου να επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος MREL (17,8% των Risk Weighted Assets για την απαιτούμενη ρευστότητα ασφαλείας).

Η SRB έχει καθορίσει με βάση την τελευταία απόφασή της ότι ο τελικός στόχος των MREL είναι στο 27% των RWA, έως το τέλος του 2025.

Ο ενδιάμεσος μη δεσμευτικός στόχος MREL με την έναρξη του 2023, έχει τεθεί στο 20,5% και η Eurobank ήδη καλύπτει από την αρχή του 2022 το 18,1% με τα δικά της κεφάλαια πλην των senior ομολόγων να φθάνουν το 15,7%.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο λόγος των καθαρών δανείων της Eurobank προς τις καταθέσεις είναι στο 74,9% και ο δείκτης LCR (δείκτης κάλυψης ρευστότητας) στο 151,3%. Οι καταθέσεις στην τράπεζα αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο φέτος φθάνοντας στα 52,4 δισ. ευρώ.