Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, 00:02

Προκόπης Χατζηνικολάου
-A +A

Ευνοϊκή ρύθμιση για τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, 00:02
Ευνοϊκή ρύθμιση για τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων

Νομοθετική διάταξη με την οποία η κυβέρνηση θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία 70.000 συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα με πρόσθετους φόρους για τα αναδρομικά των ετών 2010-2013, κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Η διάταξη θα προβλέπει αφενός τη διαγραφή των φόρων που καταλογίστηκαν σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι όμως είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τα ποσά που τους αναλογούσαν από τα αναδρομικά που έλαβαν και από λάθος η εφορία τους τα ξανά χρέωσε. Επίσης θα διαγραφούν πρόστιμα και προσαυξήσεις ενώ ο φόρος θα επιμεριστεί στα έτη που δημιουργήθηκαν οι υποχρεώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να πληρώσουν τους φόρους από τα αναδρομικά έως τις 31 Ιουλίου 2020. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για την φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.  Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση και θα καλέσει τους υπόχρεους να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Ειδικότερα η ρύθμιση θα προβλέπει:

1. Μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2020 οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώνοντας κατά έτος τα ποσά των αναδρομικών Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση είχε εκδώσει εκκαθαριστικά σημειώματα προσθέτοντας σε ένα ραβασάκι τους φόρους όλων των προηγούμενων χρόνων ανεβάζοντας το ποσό, καθώς φορολογήθηκαν με υψηλότερους συντελεστές. 

2. Η εξόφληση των ποσών που θα αναγράφεται στα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθεί από τους συνταξιούχους εφάπαξ έως την ημερομηνία που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι επιθυμούν όμως μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης που προβλέπει την αποπληρωμή των φόρων σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

3. Σβήσιμο προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών.   

4. Τα ποσά των  φόρων που καταλογίστηκαν από λάθος σε συνταξιούχους οι οποίοι είχαν δηλώσει τα ποσά που είχαν εισπράξει με χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις θα διαγραφούν. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία ζητάει να υπάρξει παράταση της  καταληκτικής ημερομηνίας τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο αλλά και μέριμνα για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη εξοφλήσει τα εκκαθαριστικά ή έχουν ρυθμίσει τα ποσά των φόρων για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που τους έχουν καταλογιστεί. Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση υπολόγισε λανθασμένα επιπλέον φόρο σε 2.000 συνταξιούχους και όπως προαναφέρθηκε ο σχετικός φόρος θα διαγραφεί από την ΑΑΔΕ, αμέσως μετά την κατάθεση και ψήφισης της σχετικής διάταξης από τη Βουλή. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα