Ευκαιρίες για τη ΜΕΤΚΑ κάτω από τον... ήλιο του Ιράν

Ευκαιρίες για τη ΜΕΤΚΑ κάτω από τον... ήλιο του Ιράν

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στο Ιράν, μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, επεκτείνεται η ΜΕΤΚΑ έχοντας βάλει μπροστά το πρώτο solar farm, ισχύος 10 MW, το οποίο και φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους.

Η είδηση προέκυψε κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call της διοίκησης του ομίλου Μυτιληναίου στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο, και σηματοδοτεί το άνοιγμα της ΜΕΤΚΑ σε μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια διεθνώς, όπου η φωτοβολταϊκή βιομηχανία τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα.

Το Ιράν, όπου ο ήλιος "καίει" 300 ημέρες το χρόνο, φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ένα νέο Ελντοράντο για την παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών, και σύμφωνα με μελέτες αποτελεί μια από τις πιο ιδανικές χώρες διεθνώς για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης θέλει να ανεβάσει μέχρι το 2020 την δυναμικότητα της "πράσινης" εγκατεστημένης ισχύος στα 5 Gigawatt, ίση δηλαδή με το 5% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας. Μέχρι πέρυσι, η ισχύς από ΑΠΕ, δεν υπερέβαινε τα 150 MW, και σε μεγάλο βαθμό εστιαζόταν στα αιολικά πάρκα. Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα μέχρι στιγμής στο Ιράν είναι κινέζικης κατασκευής και η Τεχεράνη προσπαθεί πλέον να προσελκύσει επενδυτές για να δημιουργήσει μια εθνική βιομηχανία. Ήδη από πέρυσι, η χώρα έχει προσεγγίσει επενδυτές από τη Γερμανία για ένα mega- έργο ισχύος 1.250 MW ηλιακής ενέργειας.

Τις ευκαιρίες αυτές θέλει να αδράξει η ΜΕΤΚΑ, γνωρίζοντας ωστόσο ότι το Ιράν, έπειτα από χρόνια απομόνωσης, συνεχίζει να αποτελεί μια δύσκολη αγορά, κάθε άλλο παρά "φιλόξενη" επιχειρηματικά, βατή και προσβάσιμη, θέλει επομένως πολύ υπομονή και επιμονή.

Εκτός από το solar farm, που αποτελεί επενδυση της ΜΕΤΚΑ απο κοινου με τον ενεργειακο ομιλο Ghadir, η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου προσδοκά ότι τους επόμενους μήνες θα τρέξουν και οι διαδικασίες για την υλοποίηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 900ΜW, για την οποία έχει εδώ και καιρό υπογράψει μνημόνιο.

Νέο πρόγραμμα μείωσης κόστους για την Αλουμίνιον

Σε αυτόν καθαυτόν τον τομέα της μεταλλουργίας, ο όμιλος Μυτιληναίου, όπως προέκυψε πάντα από το χθεσινό conference call, προχωρά σε νέο πρόγραμμα περικοπής κόστους και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑΤΕ) για το 2017- 2018. Το νέο πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια των δύο προηγούμενων, ΜΕΛΛΟΝ και Excellence, και έχει ως στόχο να διατηρήσει ένα συνεχή έλεγχο του κόστους ως αντίβαρο στην πτώση των τιμών.

Όσο για τον τομέα της ενέργειας, ο όμιλος αναμένει να συνεχίσουν τα θετικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό και με τη νέα στρατηγική συνεργασία στην αγορά λιανικής, με την Cosmote. Για το σύνολο του 2016 η εκτίμηση είναι ότι τα αποτελέσματα αναμένονται θετικά και μάλιστα θα υπερβούν το consensus των αναλυτών.