Ευκαιρία για δημιουργία Εθνικού Πρωταθλητή στις ιχθυοκαλλιέργειες

Ευκαιρία για δημιουργία Εθνικού Πρωταθλητή στις ιχθυοκαλλιέργειες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα μεγάλο – ίσως το κυριότερο - βήμα εμπρός για να βγει ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών από την εσωστρέφεια και τη φθορά των τελευταίων ετών και να ανακτήσει ταχύτατα τη δυναμική – που πάντα έχει – έγινε χθες με την υπογραφή των τεσσάρων τραπεζών για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα στο  επενδυτικό σχήμα που ηγείται το αμερικανικό fund Amerra Capital Management.

Πρόκειται για την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Liberal που πρώτο στις 7 Μαρτίου 2018 είχε  αναφέρει σχετικά ότι στο επενδυτικό fund Amerra «κατοχυρώνονται» οι δύο ελληνικοί όμιλοι ιχθυοκαλλιεργειών, δεδομένου ότι υπερίσχυσε του Diorasis International (Βλέπε εδώ).

Το fund Amerra Capital Management έχει ήδη ισχυρή παρουσία στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας μας έχοντας εξαγοράσει την Ανδρομέδα, οπότε πλέον γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος όχι μόνο στη χώρα, αλλά και διεθνώς ελέγχοντας πλέον ομίλους με ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάτι που πιθανότατα θα απαιτήσει αρκετούς μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν υποδείξεις για μερικό περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης. Άλλωστε, έχοντας Ανδρομέδα, Νηρέα, Σελόντα και Δία, το επενδυτικό σχήμα είναι αρκετά κοντά στο να θεωρηθεί ότι έχει δεσπόζουσα θέση...

Πλέον, ανοίγουν όλες οι προοπτικές ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει έναν εθνικό πρωταθλητή που θα πρωταγωνιστεί διεθνώς, σ'' έναν κλάδο που έτσι κι αλλιώς η χώρα μας θεωρείται ισχυρό brand.

Όπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρομέδα Δημήτρης Βαλαχής, «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα πολυεθνική εταιρεία που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα μοιραστούμε γνώση, εμπειρία και ανθρώπινους πόρους για να δημιουργήσουμε μια κορυφαία εταιρεία, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας».

Από την πλευρά του, ο Thor Talseth, διευθύνων σύμβουλος του Amerra Capital Management και πρόεδρος του ομίλου Ανδρομέδα δήλωσε «με έμφαση σε επενδύσεις στην ιχθυοκαλλιέργεια και την Αγροτική Οικονομία, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ αυτών των εταιρειών. Πιστεύουμε ότι η εξαγορά αυτή θα προσδώσει σημαντική αξία αξιοποιώντας τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα».

Ιχθυοκαλλιέργειες: Το succes story της 30ετίας

Εκμεταλλευόμενος τα σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, κλιματικά αλλά γεωφυσικά (16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής!), ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών κατέστη ένα πραγματικό succes story για τη χώρα μας τις τρεις τελευταίες δεκαετίες! Μάλιστα, ελληνικές εταιρείες έφτασαν να είναι leader παγκοσμίως σε κάποιους τομείς.

Ο κλάδος έφτασε να «κυβερνά» διεθνώς την αγορά και να οριοθετεί τις εξελίξεις, ενώ για τη χώρα ήταν ένα ισχυρό εξαγωγικό ατού, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Αξίζει να τονιστεί ότι η καλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου είχε τέτοια ανάπτυξη την 30ετία, αγγίζοντας το 2012 το 0,38% του ΑΕΠ!

Ακόμη και στα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είχαν το μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό στο χώρο των τροφίμων με τις εξαγωγές να φτάνουν προ λίγων ετών τα 400 εκατ. ευρώ! Νούμερο που μαρτυρά το τεράστιο εκτόπισμα αλλά και τη δυναμική του κλάδου στο διεθνές στερέωμα.

Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα και η κατάσταση στον κλάδο είναι γνωστή. Με λαθεμένες πολιτικές υπερδανεισμού, οι εταιρείες «φορτώθηκαν» και αδυνατούσαν πλέον να ανταποκριθούν, οπότε Νηρέας και Σελόντα πέρασαν στα χέρια των τραπεζών.

Όμως, δεν υπάρχουν πολλοί τομείς και κλάδοι – είτε τροφίμων είτε άλλων – που η χώρα μας να φτάσει να έχει είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη θέση σ'' ότι αφορά τον ανταγωνισμό στη Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, η Ελλάδα είναι leader, μαζί με την Τουρκία.

Χρυσή ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλου Εθνικού Πρωταθλητή  

Σύμφωνα με κορυφαίους γνώστες του κλάδου, το επενδυτικό σχήμα υπό το Amerra Capital, έχει τις δυνατότητες και τα κεφάλαια ώστε να δημιουργήσει έναν μεγάλο όμιλο, έναν εθνικό πρωταθλητή στον κλάδο των ψαριών.

Ένα μεγάλο ηγετικό σχήμα, ανταγωνιστικό διεθνώς, που θα μπορεί να χαράξει πολιτικές και να οριοθετήσει τιμές στα διεθνή... ύδατα, θα έχει την τεχνογνωσία να μπει σε νέα προϊόντα και γενικώς το εκτόπισμα να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Ένα σχήμα κύρους που θα μεγεθύνει και θα ισχυροποιήσει τον κλάδο, μέσα από οικονομίες κλίμακος, τεχνογνωσία και ενοποίηση κοινών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, το νέο σχήμα που εκ των πραγμάτων θα «μετράει» διεθνώς, θα μπορεί σε 2-3 χρόνια να έχει δυνητικό ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ, με τα 400 εκατ. εξ αυτού να είναι από εξαγωγές!

Οι Έλληνες έχουν μεγάλη τεχνογνωσία στον κλάδο

Ανάμεσα στα ατού των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι και η συσσωρευμένη τεχνογνωσία και υψηλή εξειδίκευση που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες πάνω σ'' αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλά επιφανή στελέχη του κλάδου, έχουν ήδη πιάσει κορυφαία πόστα σε διεθνείς εταιρείας σε Τουρκία, Ντουμπάι, Αίγυπτο και πολλές άλλες χώρες.

Θυμίζουμε ότι στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες επιτεύχθηκε η ανάπτυξη τσιπούρας έτοιμης για πώληση 350 γραμμαρίων σε μόλις εννέα μήνες, ενώ προ 10-15 ετών απαιτούνταν 18 μήνες για το ίδιο ψάρι.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες μπαίνουν στις... πιστοποιήσεις

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αλλάζει όπως αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πλέον στρέφονται σε πιο υγιεινές επιλογές, πιο... φιλικές στο περιβάλλον, με καλύτερο περιβαλλοντικό – οικολογικό αποτύπωμα. Αυτό, νομοτελειακά θα κλιμακώσει την πίεση που ήδη ασκείται για τη μείωση των επιπτώσεων της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο μέσα από ορθές πρακτικές.

Το ASC, ένας διεθνής φορέας που πιστοποιεί πρακτικές υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας, βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης και διαμόρφωσης θεμιτών προτύπων για πολλά είδη (καλλιεργήσιμων) ψαριών, μεταξύ των οποίων, φυσικά, η τσιπούρα και το λαβράκι.

Η δημιουργία προτύπου, δηλαδή ενός προϊόντος με σφραγίδα ποιότητας, θα αλλάξει τα δεδομένα, δίνοντας εμπορικό πλεονέκτημα στο ελεγχόμενο προϊόν στις αγορές, αλλά παράλληλα θα μειώνει την πίεση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, η εναρμόνιση του εγχώριου κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας με τα επικείμενα πρότυπα του ASC, θα δημιουργήσει μοναδικές ευκαιρίες τόσο για την προστασία των θαλασσών αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές τους.

Ποιο είναι το Amerra Capital και το Mubadala

Η Amerra Capital είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που προσφέρει στρατηγικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις της Αγροτικής Οικονομίας στην Ευρώπη και την Αμερική. Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο, τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε όλο τον αγροδιατροφικό τομέα.

Υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμο θεσμικό κεφάλαιο με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 2 δισ. δολαρίων, ενώ από την ίδρυσή το 2009 έως σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 3,5 δισ. δολάρια.

Η Mubadala, με κύριο μέτοχο την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, επενδύει παγκοσμίως και διαχειρίζεται ενεργά ένα πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο άνω των 120 δισ. δολαρίων. Επενδύει και δραστηριοποιείται σε τέσσερις ηπείρους και σε αρκετά ετερόκλητους τομείς όπως αεροδιαστημική, επικοινωνίες, τα μέταλλα, εξορύξεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετρέλαιο, αέριο, υγεία, ακίνητα, υπηρεσίες άμυνας, τεχνολογία φαρμάκων, αγροτοβιομηχανία κ.α.

Το Ανδρομέδα Group

Ο όμιλος Ανδρομέδα είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος όμιλος εταιρειών στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια. Διαθέτει έξι στρατηγικής τοποθεσίας παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, είναι ένας κορυφαίος παίκτης σε περισσότερες από 25 βασικές αγορές.

Ο όμιλος Ανδρομέδα απασχολεί σήμερα συνολικά 640 άτομα (370 στην Ελλάδα και 270 στην Ισπανία). Διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη που παράγει ο Όμιλος Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι και το φαγκρί.