Ευ. Τσακαλώτος: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο

Ευ. Τσακαλώτος: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με… υπέρμετρη αισιοδοξία για τη μη περικοπή και του αφορολόγητου, εκτός των συντάξεων, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα για την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, παρά τις νουθεσίες των Ευρωπαίων εταίρων περί συμφωνιών που πρέπει να τηρούνται, υποστήριξε ότι υπάρχει το περιθώριο να μην γίνουν οι περικοπές.

«Έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο εκείνο για να μην προχωρήσουμε στη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες σε σχέση με το 2017, όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα. «Τότε το ΔΝΤ έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2019 μόλις 1%. Τώρα λέει ότι θα φτάσουμε στο 3,5%. Είμαστε σε ένα διαφορετικό κόσμο», υπογράμμισε αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχει αμφισημία μεταξύ των εταίρων.

Την ίδια ώρα, επέμεινε στα περί λύσης του ασφαλιστικού με… φυσικό τρόπο, δείχνοντας ότι η δήλωση του δεν ήταν αυθόρμητη αλλά πάγια πολιτική άποψη. «Δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο μια ολόκληρη παράταξη να κατηγορεί έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι και ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πεθάνουν άνθρωποι.

Αυτό για μένα είναι ένα πολύ βαρύ πράγμα. Δεν είπα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο, είπε αρχικά αλλά  κάλεσε την Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τις δικές της αναλογιστικές μελέτες, που -όπως είπε- δεν θα μιλούν για θνησιμότητα.

Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει σχετικά με την μεταβίβαση κτιρίων του Ελληνικού Δημοσίου στο Υπερταμείο, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία μεταβίβαση. Επικαλέστηκε τις σχετικές προβλέψεις του νόμου, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται ρητά η  μεταβίβαση ακινήτων που συγκαταλέγονται σε μνημεία ή βρίσκονται σε αιγιαλούς, περιοχές Natura κ.τλ..  «Δεν έχουμε μεταβίβαση τίποτα πάτε σε οποιοδήποτε υποθηκοφυλακείο θέλετε και δείτε αν υπάρχει κάποια μεταβίβαση, δεν υπάρχει καμία μεταβίβαση.

Λέει κατά λέξη ο νόμος ότι από την μεταβίβασή εξαιρούνται όσα από τα ανώτερα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου τέσσερα του νόμου ή γενικά η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις δηλαδή αιγιαλός παραλίες παρόχθιες εκτάσεις υδρότοποι και λοιπά.

Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία να το κοιτάξουμε προφανώς αυτή ήταν μία πρώτη λίστα. Ούτε νοσοκομεία θα πάνε, ούτε πλατείες θα πάνε, ούτε παιδότοποι θα πάνε, ούτε αρχαιολογικοί χώροι θα πάνε και το ξέρετε αυτό», είπε.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι όταν ψηφιζόταν οι μειώσεις, έλεγε δεν υπάρχουν αντίμετρα που θα συνοδεύσουν τις περικοπές. Τώρα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, που υπάρχουν τα αντίμετρα, «έχουν πάθει πανικό».