Ευ. Τσακαλώτος: Θα έχουμε ενισχυμένη παρακολούθηση, αλλά όχι αξιολογήσεις

Ευ. Τσακαλώτος: Θα έχουμε ενισχυμένη παρακολούθηση, αλλά όχι αξιολογήσεις

Σε μία ενισχυμένη παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μια ημέρα μετά την παραδοχή του στους FT πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται αξιολογήσεις και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση. 

Μιλώντας έπειτα από την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε ικανοποιημένος και δήλωσε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου. 

Παράλληλα, τόνισε ότι το καθεστώς της παρακολούθησης δεν θα αφορά προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις ενώ συμπλήρωσε πως στις 14 Μαΐου οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Εurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία.

«Θα έχουμε μια ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις. Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν εκταμιεύσεις, δεν υπάρχει πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνεχίζεται ενώ σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης ανέφερε πως «ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε, πήραμε επαίνους ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία». 

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Τσακαλώτου: 

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το Eurogroup. Υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου, που είναι αυτό που θέλαμε, υπογραμμίστηκε ότι θα έρθουν οι θεσμοί στις 14 Μαΐου στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία, υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους για το ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε. Τέλος η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου».