Ευ. Τσακαλώτος σε ΑΔΕΔΥ: Η επαναφορά δώρων θα φέρει δομικές αλλαγές στους μισθούς

Ευ. Τσακαλώτος σε ΑΔΕΔΥ: Η επαναφορά δώρων θα φέρει δομικές αλλαγές στους μισθούς

Χωρίς δέσμευση από πλευράς Ευκλείδη Τσακαλώτου για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Πάιδα, «η συνάντηση απέβη άκαρπη», αφού ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να δώσει «πολιτική λύση» στο ζήτημα και παρέπεμψε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν αυτή δημοσιευθεί.

Όπως δήλωσε ο κ. Πάιδας, «ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής εφάπαξ, σε όλους, των αναδρομικών, τα οποία τυχόν θα επιδικάζει το ΣτΕ» Ωστόσο, αν το ΣτΕ κρίνει ότι πρέπει να επανέλθουν τα δώρα σε όλους τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τότε θα απαιτηθούν «δομικές αλλαγές» στο σύστημα μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, η φράση αυτή ερμηνεύεται ως «ισοδύναμες» περικοπές στους μισθούς τους προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επιπλέον ως προς τα βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση έδωσε εξάμηνη παράταση στις αλλαγές. Από τη συνάντηση όμως με την ΑΔΕΔΥ, προκύπτει δέσμευση του κ. Τσακαλώτου ότι δεν θα ισχύσουν οι μειώσεις έως 30% στο κονδύλι του προϋπολογισμού, ούτε θα μειωθούν κονδύλια και δικαιούχοι εάν δεν πρέπει.

Τέλος, τα αναδρομικά εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 2,4 δισ. έως 3,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια για τα οποία θα αποφασιστεί ότι πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο στους δικαιούχους.

Μέλη της αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ έκριναν ότι «η συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο ήταν χειρότερη από εκείνη με τον υφυπουργό Εργασίας» που, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, τους είχε αφήσει ένα περιθώριο για κάποια λύση.