Ευ. Τσακαλώτος προς ασιάτες επενδυτές: Κάντε ό,τι και η Cosco

Ευ. Τσακαλώτος προς ασιάτες επενδυτές: Κάντε ό,τι και η Cosco

Το παράδειγμα της Cosco που επένδυσε στο Λιμάνι του Πειραιά επικαλείται τώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να πείσει τους ασιάτες επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Σιγκαπούρη και το Χόνγκ - Κόνγκ, διαγράφοντας οριστικά το παρελθόν και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κινεζικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλεί τους Ασιάτες επενδυτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας η οποία προχώρησε στην εξαγορά του Λιμανιού του Πειραιά μέσω της Cosco, το 2016, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Asian Nikkei Review σε μια προσπάθεια να πείσει τους «επενδυτές ότι η Ελλάδα επανακάμπτει οικονομικά».

Την ίδια ώρα «βλέπει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του real-estate, της αγροτικής οικονομίας και των χημικών». Σύμφωνα με την Asian Νikkei Review «ο Υπουργός ελπίζει για μια επιτυχία παρόμοια με την εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά από την Κίνα. Η κρατική εταιρεία Cosco αγόρασε τα λειτουργικά δικαιώματα για τμήμα του λιμανιού το 2008, καθώς η Ελλάδα εισερχόταν στην κρίση χρέους της. Το 2016, η Cosco προχώρησε στην εξαγορά της κρατικής εταιρείας που διαχειριζόταν το λιμάνι». 

Η προσπάθεια πάντως του Ευκλείδη Τσακαλώτου έρχεται λίγα χρόνια μετά την κινηματική δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λιμάνι του Πειραιά κατά της επένδυσης αλλά και λίγους μόλις μήνες μετά τη συμμετοχή του κόμματός του σε κινητοποιήσεις και σε επίσημες καταγγελίες μέσω ανακοινώσεων του  Τμήματος Εργατικής Πολιτικής στις οποίες γινόταν λόγος για πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά και «συνθήκες γαλέρας».