Ευ. Τσακαλωτος: Όχι σε «δώρο» Πάσχα

Ευ. Τσακαλωτος: Όχι σε «δώρο» Πάσχα

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με το αν θα δοθεί φέτος το δώρο του Πάσχα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καθώς, όπως τόνισε το ποσό που υπάρχει στον προϋπολογισμό (σ.σ. 658 εκατ. ευρώ) ήταν μια πίστωση για την περίπτωση που δεν καταβάλλονταν όλα τα αναδρομικά εντός του 2018 και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα γιατί μπορεί να βγάλει τη χώρα «εκτός στόχου».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «στο Κόκκινο» της Πάτρας δήλωσε ότι «Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από τον στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, εάν υπάρξει υπερ-απόδοση» διευκρινίζοντας όμως  «αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε, εάν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε τον στόχο»

«Άρα» συνέχισε «αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων» κλείνοντας όμως το «μάτι» για παροχές στα τέλη του έτους. Με βάση τις πληροφορίες που φέρουν τον κ. Τσακαλώτο να τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας θεωρείται βέβαιο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα εξυπηρετούσε και την κυβέρνηση ώς προεκλογικά να δύναται να υποσχεθεί νέα επιδόματα. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε επίσης ότι το σύστημα των 120 δόσεων για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα περιλαμβάνει αυστηρούς όρους. «Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων» είπε συμπληρώνοντας πως «όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει».

Σχετικά με τον νέο νόμο για την προστασία της α'' κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «αυτός έχει δύο καινοτομίες. Και ο επιχειρηματίας (φυσικό πρόσωπο), που έχει πάρει ένα σπίτι μπαίνει, ενώ δεν είχε τη δυνατότητα αυτή με τον νόμο Κατσέλη, και ο επιχειρηματίας, που έχει πάρει επιχειρηματικό δάνειο με ενέχυρο το σπίτι του μπορεί να μπει, κάτι, που δεν συνέβαινε με τον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη».

Τέλος, όσον αφορά στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο υπουργός επισήμανε πως ο στόχος είναι «να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο καλά μπορεί» αποφεύγοντας όμως να μιλήσει για το τελικό αποτέλεσμα ή για τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που θα θεωρείται διαχειρίσιμη.

«Νομίζω ότι δεν θα κερδίσουμε τελείως το στοίχημα να μην είναι χαλαρή η ψήφος γιατί οπωσδήποτε άλλο είναι το ερώτημα: μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ηγέτη τον Αλ. Τσίπρα και από την άλλη μεριά τη ΝΔ με ηγέτη τον κ. Μητσοτάκη, και άλλο είναι στις ευρωεκλογές. Εμείς θέλουμε να τις πολιτικοποιήσουμε όχι μόνο για να υπάρχει μομέντουμ για μια νίκη της κυβέρνησης της Αριστεράς στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά επειδή πραγματικά θεωρούμε ότι είναι σημαντικές αυτές οι ευρωεκλογές», σημείωσε.

Φωτογραφία intime news