Τσακαλώτος: Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ σε σούπερ μάρκετ, όχι σε καφετέριες

Τσακαλώτος: Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ σε σούπερ μάρκετ, όχι σε καφετέριες

«H συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στην Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 υποστήριξε τις παροχές της κυβέρνησης τονίζοντας πως δεν πρόκειται για «προεκλογικά μέτρα» και υπογράμμισε:

«Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο, να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά – σιγά τα μέτρα των παροχών».

«Ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος. Έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλιο για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε, γι΄ αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020», τόνισε και συνέχισε:

«Στα τέσσερα χρόνια που διαπραγματεύομαι εγώ και όλη η ομάδα ποιος φόρος έχει πόση απόδοση. Εμείς λέγαμε 800 εκατ.ευρώ, η Κομισιόν έλεγε 500 εκατ.ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 20 εκατ.ευρώ. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ότι θέλαμε. Είχαμε επιβολή. Τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο και να ενημερώσουμε τους θεσμούς. Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου, έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα».

Τέλος,  επιτιθέμενος στην ΝΔ είπε «καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μας λένε πόσο είναι το κόστος τους. Ο Γιώργος Χουλιαράκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 5 δισ ευρώ για φέτος και 9 δισ έως το 2022. Η ΝΔ δεν μας απάντησε. Είναι τόσο το κόστος;»