Ευ. Τσακαλώτος: Δεν είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες καταρρέουν

Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2018, 14:17 - Τελευταία ενημέρωση: 15:20
-A +A
Ευ. Τσακαλώτος: Δεν είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες καταρρέουν

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πλήρως αντιμετωπίσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια μετά το κράχ στο Ελληνικό χρηματιστήριο και ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο δεν είναι σωστό, «αλλά δεν είναι και αλήθεια να λέει κανείς ότι οι τράπεζες καταρρέουν».  

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ έδωσε την βεβαιότητα ότι οι τράπεζες είναι ασφαλής ενώ κατηγόρησε, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε για το χθεσινό sell off όσους σορτάρουν και σπεκουλάρουν.

«Όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει τους στόχους και τους ξεπέρασαν. Πέρασαν τα stress test και γράφτηκε  ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες. Και έχουν και επιστροφή καταθέσεων. Οι επενδυτές αυτά πρέπει να κοιτάνε, όχι αυτοί που σορτάρουν και σπεκουλάρουν», τόνισε χαρακτηριστικά και στάθηκε ιδιαίτερα στα κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα, ναι μεν είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν γρήγορα προβλήματα. «Έχουμε φτιάξει ένα thinking capacity, θεσμούς να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, όπως συνεργασία υπουργείων Τράπεζα της Ελλάδα, ΤΧΣ και Ένωσης Τραπεζών», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για 4 θετικά σημεία που έχουν γίνει, αφού «οι δύο από τις τέσσερις τράπεζες δεν έχουν ELA ενώ στις άλλες δύο θα τελειώσει τα Χριστούγεννα».

Προέβλεψε, δε,  πως το 2019 θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερους ανθρώπους στην απασχόληση. «Αν εσείς θεωρείται το αντίθετο, εγώ δεν θα ζήταγα εκλογές», είπε εννοώντας ότι η κυβέρνηση αν δεν πετύχει τους στόχους θα καταρρεύσει εκ των πραγμάτων.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η σημερινή θετική αντίδραση του δείκτη ΧΑΑ οφείλεται σε κυβερνητική παρέμβαση και μια ενδεχόμενη(;) δημιουργία φορέα να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα. Μίλησε, πάντως, για κυβερνητική αστοχία πίσω από τις τράπεζες, εξαιτίας των χειρισμών των κόκκινων δανείων.

Λίγο αργότερα, ο Υπουργός Οικονομικών επιχειρώντας να απαντήσει στα πυρά του ΚΚΕ ομολόγησε ότι τα υψηλά πλεονάσματα δημιουργούν προβλήματα στα λαϊκά στρώματα. Απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο τόνισε ότι είναι ναι μεν είναι σωστό να «πείτε ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό και δημιουργεί πολλά προβλήματα στα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι σωστό να λέτε ότι κλιμακώνεται».

«Ισα - ίσα αν δείτε το προσχέδιο προϋπολογισμού και το Μεσοπρόθεσμο θα ξέρετε ότι από το 2019 και πέρα αυτό που γίνεται είναι υπερ των λαϊκών στρωμάτων. Κάθε χρόνο έχουμε επεκτατική πολιτική. Δεν διαφωνώ με τους συσχετισμούς και πως είναι υψηλοί οι στόχοι μας όχι όμως ότι κλιμακώνονται.

Αντιθέτως, το 2019 θα έχουμε 1 με 1,2 δις ευρώ επεκτατική πολιτική με το μεγαλύτερο κομμάτι να πηγαίνει στα λαϊκά στρώματα».

Φωτογραφία intime news

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα