Ευ. Τσακαλώτος: Χωρίς συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup, δεν θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές

Ευ. Τσακαλώτος: Χωρίς συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup, δεν θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές

Αν δεν υπάρξει απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές, αναφέρει σε συνέντευξή του στην γερμανική Zeit, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δε θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές», ανέφερε.

«Με τον τερματισμό του προγράμματος θα υπάρχει εποπτεία πιο ενισχυμένη από εκείνη που είχαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο τερματισμός του προγράμματος είναι σημείο καμπής για μας. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν και μια διαδικασία για να μάθουμε. Ξέρουμε τι συνέβη το 2008, όταν άρχισαν όλα. Τα περάσαμε και δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμε».

Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό, η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να είναι πιο «τολμηρή» στις αποφάσεις της και όχι να επιτρέπει να συνεχίζεται η μέχρι τώρα πορεία της ΕΕ. Όπως τονίζει «τα μέλη της Ευρωζώνης περιμένουν πολιτικές κρίσεις όπως αυτή στην Ιταλία, αντί να κοιτάξουν μπροστά και να αποφασίσουν μεταρρυθμίσεις».

«Το ζήτημα δεν αφορά πάντοτε μόνον τα χρήματα. Αυτή η παράμετρος είναι σίγουρα σημαντική, αλλά το θέμα είναι και η ύπαρξη θεσμών, που επιλύουν προβλήματα», σημείωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ιταλία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και την ελπίδα του η γειτονική χώρα θα συμβάλει στη συνειδητοποίηση του επείγοντος της κατάστασης. «Αν κανείς κοιτάξει τα μεγέθη των περασμένων 20 ετών, η ιταλική οικονομία, με όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος, δεν έχει αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου. Η χώρα υποφέρει από τεράστιες περιφερειακές ανισότητες. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν πλέον τα παραδοσιακά κόμματα, οφείλεται στα πολύ έντονα κοινωνικά και περιφερειακά προβλήματα», υπογράμμισε.

 

Φωτογραφία: Ιntime