Ευ. Μυτιληναίος: "Ξεκλειδώνει" το πορτοφόλι των επενδυτών

Ευ. Μυτιληναίος: "Ξεκλειδώνει" το πορτοφόλι των επενδυτών

Των Β. Γεώργα και Γ. Φιντικάκη

Η στροφή στο ρεαλισμό της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν την ορατότητα στο πολιτικό τοπίο, διαμορφώνουν συνθήκες προβλεψιμότητας στην οικονομία, και άρα είναι ικανές για να ξεκλειδώσουν το πορτοφόλι των επενδυτών.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος μέσα από το συνέδριο του ΣΕΒ για τη Βιομηχανία, «Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη, Δουλειές», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, ότι για να δούμε πραγματικά μακροπρόθεσμες επενδύσεις, πέραν των βραχυπρόθεσμων τύπου hedge funds, θα πρέπει να διασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα.

«Είναι ευθέως συνδεδεμένη με τις οικονομικές εξελίξεις, και παρά τα φοβερά λάθη που έγιναν το 2015, έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση που δείχνει ρεαλισμό, ελπίζω αυτή η στροφή να κρατήσει, η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από την αντιπολίτευση. Αν αποφασιστεί από το λαό κυβερνητική αλλαγή, αυτή θα είναι προς την κατεύθυνση της σταθερότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

«Βαρεθήκαμε να προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τους ξένους με τις ιδιωτικοποιήσεις, φτάσαμε στο σημείο να βάλουμε υπουργό ιδιωτικοποιήσεων τον καθ'' όλη συμπαθή κ. Λαφαζάνη που δεν είναι αρμόδιος. Δηλαδή πρέπει να έχεις πολύ χιούμορ για να το κάνεις αυτό», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, «η μαγική λέξη είναι η εμπιστοσύνη», όπως είπε ο Μιχάλης Στασινόπουλος από τον όμιλο Βιοχάλκο. «Το κράτος πρέπει να γίνει έμπρακτος σύμμαχος της παραγωγής καθώς οι νομοθεσίες, και τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι διάσπαρτα με αντικίνητρα και αγκυλώσεις». Ο ίδιος, αναφερόμενος στο μείγμα των φόρων, σχολίασε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι αυξήσεις των φόρων είναι απαραίτητες, αλλά θα πρέπει να στραφούν στα εισοδήματα, και όχι στο κόστος παραγωγής.

Η χώρα πρέπει να αυξήσει την αξιοπιστία της, να δημιουργήσει σταθερό, προβλέψιμο και αν όχι φιλικό, τουλάχιστον μη αποτρεπτικό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, είπε από την πλευρά της η Ηρώ Αθανασίου, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελαΐς – Unilever.