«Ορόσημο η έκδοση του ευρωομολόγου» - Πάνω από €1,9 δισ. οι προσφορές

«Ορόσημο η έκδοση του ευρωομολόγου» - Πάνω από €1,9 δισ. οι προσφορές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σαν ένα σημαντικό ορόσημο για την Mytilineos, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Ευάγγελος Μυτιληναίος, το αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, δείγμα της έμπρακτης ψήφου εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την εταιρεία.

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,5%, ενώ υπήρξε υπερκάλυψη σχεδόν… τέσσερις φορές, δηλαδή υποβλήθηκαν προσφορές άνω του 1,9 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι αντίστοιχες ξένες εταιρείες οι οποίες πρόσφατα εξέδωσαν ομόλογο και έχουν rating ανάλογο με αυτό της Mytilineos (BB) πέτυχαν επιτόκιο σχεδόν διπλάσιο της ελληνικής εταιρείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της Fosun International. Στα τέλη Οκτωβρίου ο κινεζικός κολοσσός εξέδωσε 5ετές ομόλογο ύψους 400 εκατ ευρώ, με επιτόκιο 4,35%

“Η επιτυχής έκδοση ύψους 500 εκατ ευρώ στη διεθνή αγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία μας. Ως μία διεθνής βιομηχανική εταιρεία, καλωσορίζουμε τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε αξία, μέσω μίας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης", αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του, ο Ευ.Μυτιληναίος.

Τα 500 εκατ. ευρώ που άντλησε από τις αγορές η Mytilineos, πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τμήμα του επενδυτικού της προγράμματος, όπως αυτό για την νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Βοιωτία, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, και ισχύος 826 MW, αλλά ενδεχομένως και επιπλέον σχέδια που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Τα παραπάνω δείχνουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την εταιρεία, που καταφέρνει να εκμεταλλευθεί μια άκρως ευνοϊκή συγκυρία για να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της ραγδαίας πτώσης του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και έπειτα από ένα ισχυρό 9μηνο για την Mytilineos, με αύξηση 42,7% του κύκλου εργασιών, και 13,7% των λειτουργικών της κερδών.

Αξιολόγηση καλύτερη από εκείνη του Δημοσίου

Της ανακοίνωσης της έκδοσης ευρωομολόγου την Δευτέρα, είχε ακολουθήσει μια διπλή αξιολόγηση από τους οίκους S&P, και Fitch που κατέταξαν την επιχείρηση ανάμεσα στις λιγοστές ελληνικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να λάβουν καλύτερη αξιολόγηση από αυτήν του Δημοσίου.

Το rating που έλαβε η Mytilineos από τους δύο οίκους για τις ομολογίες της, ήταν ΒΒ- από την S&P και ΒΒ από τη Fitch, η οποία την κατέταξε σε ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από το rating της χώρας.

Τρεις μόνο ελληνικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα ο ΟΤΕ και η 3Ε και ο ΤΙΤΑΝ, έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα κάτι παρόμοιο, με δύο εξ αυτών, να χαρακτηρίζονται από την παρουσία ισχυρών ξένων μετόχων, δηλαδή την Deutsche Telecom και την The Coca Cola Company. Επίσης η αξιολόγηση της Mytilineos είναι αντίστοιχη με εκείνη που έχουν ανάλογου προφίλ μεταλλουργικοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική Alcoa και η ρωσική Rusal.

Σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, που συνόδευε την συγκεκριμένη αξιολόγηση, η Mytilineos διακρίνεται για το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, τις χαμηλού κόστους μεταλλουργικές δραστηριότητες καθώς και από την συνεχώς ενισχυόμενη θέση που έχει στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Σήμερα η Mytilineos, είναι στην ουσία μια από τις πιο διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις, με ηγετική θέση στην ενέργεια, στη βαριά μεταλλουργία, τις κατασκευές, και με τα προϊόντα της να διακινούνται και στις πέντε ηπείρους, αντιστοιχώντας στο 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Τα παραπάνω καθιστούν την εταιρεία ένα διεθνή «παίκτη», με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ το 2018 και περίπου 3.400 εργαζόμενους.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank, J.P. Morgan Securities, Credit Suisse Securities, Goldman Sachs International και Nomura, ενώ Lead Managers του βιβλίου προσφορών είχαν αναλάβει οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες - Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Η ανακοίνωση της Mytilineos

Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρονται τα εξής: Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (η "MYTILINEOS"), μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες, με διεθνώς διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και Έργων EPC & Υποδομών, ανακοινώνει σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση (pricing) της πρώτης διεθνούς έκδοσης (η "Έκδοση") από την άμεση θυγατρική της εταιρεία, Mytilineos Financial Partners S.A., πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 2,5%, λήξη το 2024 (οι "Ομολογίες") και τιμή έκδοσης 100%.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης. Η Έκδοση προγραμματίζεται να διακανονιστεί στις 29 Νοεμβρίου 2019, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Σε σχέση με την Έκδοση, οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc θα ενεργήσουν ως Ενεργοί Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Physical Bookrunners), οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Nomura International plc θα ενεργήσουν ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias S.A., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. θα ενεργήσουν ως Επικεφαλής Διαχειριστές (Lead Managers).

Με έδρα στην Ελλάδα, η MYTILINEOS διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία με έργα σε 25 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Οι μετοχές της MYTILINEOS, που ιδρύθηκε ως οικογενειακή επιχείρηση το 1908, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1995 με χρηματιστηριακή αξία την 31η Οκτωβρίου 2019 ύψους €1,4 δισ.