Ευ. Μυτιληναίος: Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση πρώτη εκ των πολλών

Ευ. Μυτιληναίος: Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση πρώτη εκ των πολλών

Την εκτίμηση ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση «είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν» έως ότου φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση καθώς δεν έγινε η σωστή προετοιμασία με τις αναγκαίες επενδύσεις, εξέφρασε ο Ευ. Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών. Οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν ώριμα επενδυτικά πλάνα τόνισε ο CEO της Apha Bank Β. Ψάλτης μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «πιο έξυπνο» σύμφωνο σταθερότητας.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Mytilineοs τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που είχε αρχίσει να ξεδιπλώνεται με τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και στα ενεργειακά κοστολόγια.

Όπως είπε, έπειτα από πολλές δεκαετίες βιώνουμε ξανά ενεργειακή κρίση, κάτι που απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στην πίεση των κοινωνιών - ιδιαίτερα στην Ευρώπη αλλά όχι μόνο - για άμεση απανθρακοποίηση. Κάτι που συνέβη «χωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και χωρίς να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του πληθυσμού στο αγαθό της ενέργειας», όπως εξήγησε.

«Έχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο, αλλά τη στιγμή αυτή δεν υπάρχουν οι υποδομές, ούτε οι αναγκαίες επενδύσεις τρισεκατομμυρίων που απαιτούνται για τη μετάβαση», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «το μόνο που έχει γίνει, είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε πως όταν φυσάει λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο λειτουργούν, αλλά μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση».

Για να συμπληρώσει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας. Ωστόσο, όπως είπε, βάλαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο με αποτέλεσμα η μόνη χώρα σήμερα που διαθέτει υπερβάλλουσες ποσότητες να είναι η Ρωσία. Και εκτίμησε ότι η παρούσα κρίση είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ζήσουμε, καθώς δεν έγινε η σωστή προετοιμασία.

Σχολιάζοντας τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που βιώνουν οι οικονομίες σε όλο τον πλανήτη, ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι εδράζονται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον ότι οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίες τύπωσαν χρήμα που δεν είχε σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας, δεύτερον ότι ο κόσμος μετά την κρίση έδειξε μεγάλη διάθεση για κατανάλωση και τρίτον ότι η προσφορά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο δε, η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ σύντομα, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός και εδώ όπου φτάσαμε τον σπρώχνει ιδιαίτερα το ενεργειακό πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ανέφερε για την ενεργειακή κρίση «ελπίζουμε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες», επισημαίνοντας ότι πιστεύει το ευνοϊκό σενάριο για εξομάλυνση μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο επικεφαλής της Alpha Bank στάθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας την ύπαρξη κινδύνων που την απειλούν, μεταξύ των οποίων η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης και οι κίνδυνοι δημοσιονομικής χαλάρωσης και  μεταρρυθμιστικού έργου.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαψης, υπογράμμισε ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν επενδυτικά πλάνα και ώριμα σχέδια, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για τις μικρότερες.  Τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στις τράπεζες πέφτει το βάρος να έρθουν πιο κοντά, να συζητήσουν, να προτείνουν και να εκπαιδεύσουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, τονίζοντας ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας θα πρέπει να είναι να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι έχει σημασία το πώς θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο από την πανδημία και υπογράμμισε τη ανάγκη να υπάρξει ένα «πιο έξυπνο» Σύμφωνο Σταθερότητας. Χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα, μία νέα παγκόσμια σύμβαση, ένα πιο έξυπνο Σύμφωνο Σταθερότητας που να λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας συνολικά, τόνισε.

«Το διεθνές οικονομικό τοπίο, επηρεάζεται πάρα πολύ έντονα από πολιτικούς παράγοντες. Δηλαδή, η γεωπολιτική διάσταση υφέρπει, η νέα Αμερικανική πολιτική, το μέτωπο Δύσης-Κίνας το οποίο προβάλλει ως βασική προτεραιότητα ο Πρόεδρος Biden, η διεκδίκηση με πιεστικό τρόπο μίας εμπορικής συμφωνίας άλλου τύπου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, αυτά όλα συνδέονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με την κρίση των τιμών στην ενέργεια, συνδέονται με τον κίνδυνο του πληθωρισμού, με τον κίνδυνο ανόδου των επιτοκίων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε.

«Δεν νοείται να δίνουν ίδια επιτόκια, ίδιες αποδόσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση του πρώτου Προγράμματος και, βέβαια, έβαλε και άλλες χώρες στο μνημόνιο. Έχουμε και αυτό το μεγάλο φαινόμενο του νέου τύπου λογιστικού χρήματος που γεννούν οι Κεντρικές Τράπεζες, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί με κάποιον τρόπο. Χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα, μία νέα παγκόσμια σύμβαση, ένα είδος Bretton Woods είχα πει άλλη φορά, που θα αφορά αυτό το μπαλόνι που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες νομισματικές χρηματοδοτήσεις που έχει δώσει η FED, πρώτη και καλύτερη πάντα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, οι πάντες. «Χρειαζόμαστε ένα πιο έξυπνο Σύμφωνο Σταθερότητας που να λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας συνολικά», σημείωσε με έμφαση.

«Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα Δημοκρατίας, ένα πρόβλημα πολιτικής, ένα πρόβλημα κοινωνίας» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε.

«Όταν υπονομεύεις την Ευρωπαϊκή ιδέα, ας το πούμε, τη νομιμοποίηση της Ευρώπης, όταν δημιουργείς αντιδράσεις στην κοινωνία, ηττάται η Δημοκρατία και ανέρχονται οι αντι-ευρωπαϊκές και οι αντι-συστημικές δυνάμεις. Γιατί να το τροφοδοτείς αυτό, επειδή έχεις ένα φόβο ιστορικό πληθωρισμού, ας το πούμε έτσι;

«Για εμάς το στοίχημα είναι να μείνουμε στην ποσοτική χαλάρωση την κανονική. Άρα, χρειαζόμαστε επενδυτική βαθμίδα, χρειαζόμαστε και ένα βάθος αγοράς ομολόγων και χρειαζόμαστε και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για το δανεισμό τους, πολύ συχνά με ομολογιακά δάνεια, αλλά και οι τράπεζες για τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων, που πρέπει να κάνουν για τους δικούς τους εποπτικούς ή άλλους σκοπούς», σημείωσε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης εκτίμησε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα δείξουν μεγάλο ποσοστό απορροφητικότητας, ωστόσο όπως και ο κ. Ψάλτης, ανέφερε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο για τις μεσαίες και τις μικρές. Σε κάθε περίπτωση πάντως εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει την τεχνογνωσία να διαχειριστεί τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα.

Τέλος, για την ενεργειακή κρίση έκανε λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται και υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξομαλυνθεί η σχέση της ΕΕ - Ρωσίας. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο η ΕΕ πρέπει να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες στην προμήθεια και την αποθήκευση ενέργειας.