Ευ. Μυτιληναίος: Δεν είναι διατηρήσιμη η σημερινή κατάσταση της οικονομίας

Ευ. Μυτιληναίος: Δεν είναι διατηρήσιμη η σημερινή κατάσταση της οικονομίας

Του Γιώργου Φιντικάκη

Δεν είναι βιώσιμη η σημερινή κατάσταση της χώρας, δεν γίνεται να αντέξουν για πολύ ακόμη οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις με τέτοια απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού, γεγονός που τις αναγκάζει να πωλούν επειδή αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρηματοδοτικό κόστος.

Τα λόγια ανήκουν στον Ευάγγελο Μυτιληναίο, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου που μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, έκρουσε για μια ακόμη φορά το «καμπανάκι» του κινδύνου για τη σημερινή κατάσταση, φέρνοντας ως παράδειγμα την προ ημερών περίπτωση πώλησης της ιστορικής ελληνικής υαλουργίας Γιούλα σε πορτογαλικό όμιλο.

«Ξέρετε πως εξαγοράστηκε η Γιούλα; Αυτός που αγόρασε την εταιρεία δανείστηκε με 1% όταν το χρηματοδοτικό κόστος της Γιούλα ήταν 8%. Αν συνεχιστεί αυτό σε λίγο οι ξένοι θα αγοράσουν όλη τη χώρα, ακριβώς λόγω της διαφοράς επιτοκίων. Θα δανείζονται χαμηλά, με 0,25%, και το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να σου πληρώνουν τα δάνεια. Είναι συγκλονιστικό, και δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι καλύτεροι από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε ένα πράγμα που συμφωνώ με τον Πρωθυπουργό είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι διατηρήσιμη», προσέθεσε ο επικεφαλής του ομίλου. «Όλα τα λεφτά για μένα είναι να ξεκινήσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, οπότε το δεκαετές από τα σημερινά επίπεδα του 8% θα πέσει στο 4%, εμείς θα δανειζόμαστε με 2%, και τότε θα λογαριαστούμε με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αν και αναγνώρισε ότι θέλει ακόμη δουλειά για να φτάσουμε στο ευκταίο, και ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει γρήγορα όσα έχει δεσμευτεί, να ολοκληρωθεί ως τις 5 Δεκεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση, να πάρει η Ελλάδα τα μέτρα για το χρέος, και να δεχθεί η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Εγώ πιστεύω στο ΔΝΤ όταν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάπτυξη 2,8% το 2017, και νομίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει πως ο μόνος δρόμος για να φύγεις από τα μνημόνια είναι τα εφαρμόσεις... τρέχοντας. Δικαιολογημένα ωστόσο και ο Πρωθυπουργός, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμπεφωνηθέντα, περιμένει και από τους δανειστές να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους».

Στο αμιγώς επιχειρηματικό κομμάτι, ο Ευ. Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι ο όμιλος βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, και δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι υπάρχουν σκέψεις για την επόμενη ημέρα, με βάση τις εξελίξεις τόσο γύρω από την ελληνική οικονομία, όσο και γύρω από τους επιμέρους τομείς, δηλαδή κατασκευές (ΜΕΤΚΑ), αλουμίνιο (Αλουμίνιον της Ελλάδος) και ενέργεια (παραγωγή και λιανική ρεύματος, φυσικό αέριο).

Στα οικονομικά μεγέθη, προέβλεψε ότι ο κύκλος εργασιών του 2016 θα κινηθεί στα επίπεδα του 2015, με μικρή μείωση του EBITDA, κυρίως λόγω της μείωσης του τζίρου της ΜΕΤΚΑ. Από τη μια πλευρά, καταγράφεται μείωση τζίρου για την Αλουμίνιον λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του μετάλλου, και από την άλλη πλευρά υπάρχει πίεση στον κύκλο εργασιών της ΜΕΤΚΑ εξαιτίας της μείωσης του κατασκευαστικού έργου. Αλλά όπως είπε, οι μειώσεις αυτές αντισταθμίζονται από την υπεραπόδοση του κλάδου της ενέργειας, όπου όλα τα μεγέθη είναι ανοδικά (τζίροι, EBITDA, καθαρά κέρδη, μερίδια στη λιανική, αύξηση πελατολογίου, κ.ο.κ.).

Στόχος το 10% στη λιανική

Εκτίμησε μάλιστα ότι ακριβώς επειδή ο κλάδος της ενέργειας βιώνει τρομακτικά ενδιαφέρουσες αλλαγές με επιταχυντή τις μνημονιακές υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι δανειστές, η Protergia που σήμερα κατέχει την δεύτερη θέση ανάμεσα στους ιδιώτες παρόχους, ως το τέλος του έτους θα έχει περάσει πρώτη. Ο στόχος άλλωστε είναι ως το 2018 η Protergia να κατέχει μερίδιο 10% της αγοράς λιανικής.

Στις τρεις φθηνότερες βιομηχανίες διεθνώς

Όσον αφορά την Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι μετά και τη συμφωνία για την τιμή της κιλοβατώρας με τη ΔΕΗ κατατάσσεται πλέον στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες διεθνώς με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Έτσι, μπορεί από απόλυτα ανταγωνιστική θέση να αντιμετωπίζει χωρίς κλυδωνισμούς τις διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου, η οποία σήμερα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το Αλουμίνιο πρόκειται να προχωρήσει στην εφαρμογή και τρίτου προγράμματος εξοικονόμησης, που θα ονομάζεται «The Best», με σκοπό να ολοκληρώσει το έργο των δύο προηγουμένων (Μέλλον και Excellence), προκειμένου το κόστος παραγωγής αλουμινίου να υποχωρήσει κατά περίπου 100 δολάρια/τόνο. 

Νέα κατεύθυνση για ΜΕΤΚΑ

Στην περίπτωση της ΜΕΤΚΑ ανέφερε ότι η εταιρεία αναπροσανατολίζει τις δραστηριότητές της και δίνει πλέον έμφαση σε πιο σύνθετα έργα, αφού τελειώνει οριστικά (αν δεν έχει ήδη τελειώσει), η εποχή των κατασκευών με το κλειδί στο χέρι. Σαν παράδειγμα έφερε το έργο κατασκευής πλωτού σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γκάνα, ένα παρόμοιας φιλοσοφίας εγχείρημα με αυτό της πλωτής αποθήκης που συζητείται να γίνει στην Αλεξανδρούπολη.