Έτσι κερδίζουν οι Σέρβοι από το «Ελληνικό» του Βελιγραδίου

Έτσι κερδίζουν οι Σέρβοι από το «Ελληνικό» του Βελιγραδίου

Επί σερβικού εδάφους «ξεδιπλώνεται», και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, ένα από τα μεγαλύτερα projects της Eagle Hills, της εταιρείας που συμμετέχει ως συνεπενδυτής στην κοινοπραξία για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Η εταιρεία, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, εκτός Ευρώπης έχει παρουσία με μεγάλα έργα σε Ιορδανία, Νιγηρία, Μαρόκο και Μπαχρέιν. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία για το έργο στο Βελιγράδι υπεγράφη πολύ αργότερα σε σχέση με τη συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού, η μεγάλη ευρωπαϊκή επένδυση της Eagle Hills υλοποιείται αυτή την περίοδο στη Σερβία, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να απουσιάζει από τη λίστα.

Αξιοποιώντας το δικό του… «Ελληνικό», στις όχθες του ποταμού Σάβα, το Βελιγράδι -και συνολικά η Σερβία- αναβαθμίζεται ως επενδυτικός προορισμός, καταφέρνει να προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό, ενισχύει το τουριστικό του προφίλ και δημιουργεί ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Το Belgrade Waterfront είναι ένα κατασκευαστικό mega-project που παίρνει σάρκα και οστά σε μία έκταση 1,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και έχει ήδη καταστεί κομμάτι της νέας ταυτότητας της σερβικής πρωτεύουσας.

 

Με την ολοκλήρωσή του θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων της Ευρώπης. Στην τελική μορφή του, θα συνδυάζει, μεταξύ άλλων, 5.700 κατοικίες, 2.200 ξενοδοχειακές κλίνες, έναν εμβληματικό ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων, ένα mall διεθνών προδιαγραφών που θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 140 στρεμμάτων -και θα είναι το μεγαλύτερο στην κεντρική Ευρώπη- χώρους πρασίνου και περιπάτου, ενώ θα δημιουργήσει σχεδόν 13.000 θέσεις εργασίας.

 

Το Belgrade Waterfront είναι σχεδιασμένο και αναπτύσσεται με τρόπο που θα του επιτρέψει να αποτελέσει προέκταση της πόλης, προκειμένου να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό κόμβο, σε ελκυστικό προορισμό για την παγκόσμια τουριστική αγορά, αλλά και να προσελκύσει στα συγκροτήματα κατοικιών του οικογένειες αλλά και νέους.

 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρουσία του Σέρβου πρωθυπουργού, ξεκίνησε να υλοποιείται ένα ακόμα επιμέρους κομμάτι του, η κατασκευή δύο «δίδυμων» κτιρίων κατοικιών. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε και η προπώληση, με τους ενδιαφερόμενους να διαθέτουν επιλογές μεταξύ διαμερισμάτων 1 έως 4 υπνοδωματίων. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι, κατά την πρώτη μόνο ημέρα, πωλήθηκε το 75% των διαμερισμάτων του ενός εκ των δύο κτιρίων.

 

Ενδεικτική, επίσης, του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος που προσελκύει το συγκεκριμένο mega-project, είναι η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα με την Starwood Hotels (η οποία προ ημερών βρέθηκε στο προσκήνιο με αφορμή το deal-μαμούθ με την Marriott International).

Με το Belgrade Waterfront να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Starwood αποφάσισε να κατασκευάσει το πρώτο παγκοσμίως ξενοδοχείο της νέας αλυσίδας «W Hotels» -το οποίο θα ενσωματωθεί στο ευρύτερο project- στο Βελιγράδι...