Έτοιμη να διασώσει τη Monte dei Paschi η Ιταλία, αν χρειαστεί

Έτοιμη να διασώσει τη Monte dei Paschi η Ιταλία, αν χρειαστεί

Η Ιταλία είναι έτοιμη να διασώσει την Monte dei Paschi di Siena, αν η τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, που επικαλείται το Reuters.

«Υπάρχει εμπιστοσύνη στο υπουργείο ότι η προσπάθεια της Monte dei Paschi για κεφάλαια μπορεί να επιτύχει. Αν ωστόσο αποτύχει, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε η πηγή. «Η ύπαρξη της τράπεζας και οι καταθέσεις των πελατών θα διαφυλαχθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Εξάλλου, η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena SpA, θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει την κρατική διάσωση αναζητώντας τα 5 δισ. ευρώ που θα «σώσουν» την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, ανέφερε πως θα επιδιώξει την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων επανεκκινώντας τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων σε μετοχές, η οποία είχε λάβει και την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Monte dei Paschi προσέφερε σε ομολογιούχους με τίτλους αξίας 4,3 δισ. ευρώ τη δυνατότητα μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές, ωστόσο κατάφερε να αντλήσει μόνο 1 δισ. ευρώ από θεσμικούς επενδυτές, καθώς δεν δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε μικροεπενδυτές λόγω υψηλού κινδύνου. 

Σημειώνεται πως η τράπεζα επιδιώκει την άντληση των 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, έπειτα από την απόρριψη του αιτήματός της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χρονική παράταση της ΑΜΚ.

Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας ενισχύεται πάνω από 7%. 

Διαβάστε ακόμα:

- Γερμανία: O Βάιντμαν δεν αποκλείει κρατική βοήθεια σωτηρίας της Monte dei Paschi

- P. Moscovici: Δεν υπάρχει απειλή τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία

- E. Nowotny: Δεν υπάρχει ανάγκη καθυστέρησης της απόφασης για τη Monte dei Paschi