Έτοιμη για προσφυγή η Energean για την Άρτα-Πρέβεζα

Έτοιμη για προσφυγή η Energean για την Άρτα-Πρέβεζα

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Energean Oil & Gas να μην αποδεχθεί την ανάθεση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Αιτωλοακαρνανίας, για έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα, αναμένει την απόφαση του ΥΠΕΝ για να ελέγξει εάν τηρήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάθεση στην ΕΛ.ΠΕ. της Άρτας-Πρέβεζας και ανάλογα θα κινηθεί.

Πηγές της Energean που μίλησαν στο liberal.gr επανέλαβαν τη θέση τους ότι η ΕΛ.ΠΕ. δεν πληρεί έναν από τους όρους του διαγωνισμού, που ορίζει ότι προαπαιτούμενο της ανάθεσης μιας περιοχής είναι να έχει εμπειρία στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Σχετική επιστολή είχε σταλεί από την εταιρία προς το υπουργείο πολύ πριν από την αξιολόγηση της αρμόδιας Επιτροπής και την τελική απόφαση του ΥΠΕΝ.

Με αυτό το σκεπτικό, η Energean θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου για την Άρτα-Πρέβεζα και εάν τυχόν υπερβαίνει το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο, επιφυλάσσεται παντός δικαιώματος της. Εάν διαπιστωθεί, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, ότι η ανάθεση στην ΕΛ.ΠΕ. έγινε κατά παράβαση του διαγωνισμού, το πρώτο βήμα θα είναι η προδικαστική προσφυγή της Energean ενώπιον της αναθέτουσας αρχής, δηλαδή, το ΥΠΕΝ και στη συνέχεια, ανάλογα με την εξέλιξη που θα υπάρξει η εταιρία θα κινηθεί ανάλογα με ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Εξάλλου, για την Αιτωλοακαρνανία, η Energean θεωρεί ότι αποτελεί «ένα αυτονόητο σύνολο τόσο με την περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία η ερευνητική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και με την περιοχή της Άρτας-Πρέβεζας». Με άλλα λόγια, η εταιρία διατυπώνει την εκτίμηση ότι σε αυτό το ενιαίο σύνολο η Άρτα-Πρέβεζα συνιστά «τρύπα», καθώς δεν κατακυρώθηκε σε αυτήν. Με αυτό το σκεπτικό η Energean διαμηνύει ότι «θα συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, ενόψει της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της σύμβασης για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας».

«Πρέπει να δούμε όλο το project από την αρχή», υποστήριξαν πηγές της Energean που μίλησαν στο liberal.gr, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει τελικά αποδεκτή η ανάθεση για τη συγκεκριμένη περιοχή.