Εθνική Πανγαία: Ως το τέλος του έτους στο Χ.Α. με ενεργητικό €1,6 δισ.

Εθνική Πανγαία: Ως το τέλος του έτους στο Χ.Α. με ενεργητικό €1,6 δισ.

Της Αντιόπης Σχοινά

Μέχρι τέλος του έτους η το αργότερο στις αρχές του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συνένωση της Εθνικής Πανγαία και της MIG Real Estate, αλλά και η είσοδος προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ της νέας εταιρείας που θα αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία με ενεργητικό 1,6 δις. ευρώ.

Σήμερα συνεδριάζει η Διοικούσα Επιτροπή του Χ.Α. η οποία αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προκύπτουν από τη Συγχώνευση, ενώ στις 23/12 εκτιμάται ότι θα είναι η ημερομηνία παύσης διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων μετοχών της Εταιρείας.

Εκτός σημαντικού απροόπτου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της εταιρείας που προκύπτουν από την συγχώνευση τοποθετείται για τις 30/12/2015.

Η Εθνική Πανγαία στοχεύει στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ διεθνώς και για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει την πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας.

 Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ελέγχει σήμερα το 96,944% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ. Η σχέση ανταλλαγής προβλέπει ότι κάθε μέτοχος της MIG (εκτος της Πανγαία) θα ανταλλάσσει μια μετοχή με 0,591602815 μετοχές του νέου σχήματος.

Κάθε μέτοχος της Πανγαία θα ανταλλάσσει μια μετοχή που κατέχει με 1,334251532 μετοχές του νέου σχήματος. Μετά τη συγχώνευση, το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα ανέρχεται πλέον σε 766.483.602,00 και θα διαιρείται σε 255.494.534κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η κάθε μία.

Βασικοί μέτοχοι της Εθνικής Πανγαία είναι η Εθνική Τράπεζα και η Invel Real Estate, ελέγχων μέτοχος η Εθνική Τράπεζα.

Αναφορικά με τη διασπορά των μετοχών της εταιρείας που θα προκύψει από την συγχώνευση, η Εθνική Πανγαία κατά την ημερομηνία του παρόντος κατέχει το 96,944% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG Real Estate και, ως εκ τούτου, η τελευταία διαπραγματεύεται στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι μετοχές της εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται στην ως άνω κατηγορία.

Η διοίκηση της εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση και οι μέτοχοι αυτής, θα εξετάσουν σενάρια διάθεσης νεοεκδοθησόμενων ή υφιστάμενων μετοχών, αντίστοιχα, για την αύξηση της διασποράς και τη μεταφορά της από την κατηγορία Χαμηλής Διασποράς στη Γενική Κατηγορία - Κύρια Αγορά  του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, καθώς και τη στρατηγική των μετόχων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελούνταν από 316 εμπορικά ακίνητα (κυρίως τραπεζικά υποκαταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 872.000 τ.μ. Επίσης, ο όμιλος πλέον κατέχει πέντε ακίνητα στην Ιταλία και δύο στη Ρουμανία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων ανερχόταν σε 1,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για τη διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της και τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από την Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η πληρότητα των ακινήτων εκτιμάται ότι θα παραμείνει ουσιωδώς αμετάβλητη σε σχέση με την 30.06.2015, ημερομηνία κατά την οποία έχει δημοσιευθεί η πλέον πρόσφατη Κατάσταση Επενδύσεων, οπότε και ανήλθε σε 95,4% ως προς τη μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια.

Σημειώνεται, ότι η Πανγαία, ήταν η εταιρεία που κατείχε όλα τα ακίνητα της Εθνικής, με εξαίρεση το ιστορικό κτίριο της Αιόλου και τα περισσότερα ακίνητά της είναι μισθωμένα από την τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

- Προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της MIG Real Estate στις 23/12