Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδη προ φόρων 31,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδη προ φόρων 31,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Κέρδη προ φόρων ύψους 31,2 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Εθνική Ασφαλιστική το πρώτο εξάμηνο του 2016 έναντι 59,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μείωση των κερδών προ φόρων αποδίδεται κυρίως στο σχηματισμό αυξημένων τεχνικών αποθεμάτων για τον κλάδο ζωής και στα μειωμένα έσοδα επενδύσεων. Συγκεκριμένα, τα τεχνικά αποθέματα του κλάδου ζωής αυξήθηκαν κατά 54,5 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα μιας πιο συντηρητικής προσέγγισης που προσιδιάζει με τις απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου (Φερεγγυότητα II) και αποσκοπεί στην καλύτερη θωράκιση της εταιρείας έναντι των ποικίλων χρηματοοικονομικών και μη κινδύνων αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της έναντι των ασφαλισμένων της ενώ η μείωση των εσόδων από επενδύσεις αποδίδεται σε επιλογές επενδύσεων υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης αλλά σημαντικά χαμηλότερης απόδοσης.

Επιπλέον, η επίτευξη υγιούς κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε συνδυασμό με στοχευμένες ενέργειες της διοίκησης, συνετέλεσαν στην περαιτέρω ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τα εποπτικά ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά την 30 Ιουνίου 2016, ανήλθαν σε 549,2 εκατ. ευρώ έναντι 499,0 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2015 με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη Φερεγγυότητας ΙΙ σε 157,9% έναντι 118,2% κατά την ημερομηνία μετάβασης της Εταιρίας στο νέο εποπτικό πλαίσιο με χρήση μεταβατικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, η συνολική παραγωγή της εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων από αναληφθείσες αντασφαλίσεις και δικαιωμάτων) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 265,2 εκατ. ευρώ έναντι 368,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 με την συρρίκνωση να αποδίδεται κυρίως στην μειωμένη παραγωγή των επενδυτικών προϊόντων εφάπαξ καταβολής λόγω των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στα τέλη του Ιουνίου 2015.

Συγκεκριμένα, για τον κλάδο ζωής και τον κλάδο γενικών ασφαλειών η συνολική παραγωγή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 171,9 εκατ. ευρώ και 93,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ειδικά για τον κλάδο γενικών ασφαλειών, αναμένεται αναστροφή του κλίματος στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, με την εισαγωγή νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και τη συνέχιση προωθητικών ενεργειών και αξιοποίηση συνεργειών.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του δικτύου συνεργατών (“agency”) της εταιρείας, του οποίου η συνεισφορά, κατά την 30 Ιουνίου 2016, επί της συνολικής παραγωγής του κλάδου ζωής και γενικών ασφαλίσεων ανήλθε σε ποσοστό 58,4% και 20,1% αντίστοιχα. Επίσης, η νέα παραγωγή του κλάδου ζωής μέσω του δικτύου agency διαμορφώθηκε σε 13,9 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 31,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την αύξηση να αποδίδεται στη διάθεση νέων συνταξιοδοτικών προϊόντων καθώς επίσης και στην επιτυχή και συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων του νέου νοσοκομειακού προϊόντος Full. Στην σταθερή ανάπτυξη των εργασιών της εταιρείας, συμβάλει θετικά και ο νέος κανονισμός πωλήσεων που δίνει έμφαση στην πρόσκτηση νέων εργασιών, στην ανάπτυξη και συνεχή εκπαίδευση των ασφαλιστικών συμβούλων, στην στρατολόγηση νέων συνεργατών, καθώς και στην συνεχή παρακολούθηση επίτευξης των στόχων.

Αύξηση καταγράφεται και στη νέα παραγωγή ασφαλιστικών προϊόντων ζωής του πρακτορειακού δικτύου, η οποία διαμορφώθηκε στα 3,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, αυξημένη κατά 36,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην προώθηση νέων προϊόντων καθώς επίσης και στην εφαρμογή της νέας εμπορικής πολιτικής της εταιρείας που περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για την επίτευξη στόχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ