ΕΤΕ: Σε έξι πυλώνες ο εταιρικός μετασχηματισμός

ΕΤΕ: Σε έξι πυλώνες ο εταιρικός μετασχηματισμός

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 

Ένα πλήρες σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού έχει καταρτίσει η Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας όλα τα καλά στοιχεία της μακρόχρονης ιστορίας της και αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία της νέας εποχής, με στόχο να γίνει η πιο επιτυχημένη τράπεζα στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω την κρίση και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε.

Το σχέδιο παρουσίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μηχαηλίδης, σε γεύμα γνωριμίας που παρέθεσε σε εκπροσώπους του Τύπου. Σύμφωνα με τον κ. Μηχαηλίδη, το σχέδιο μετασχηματισμού βασίζεται σε έξι πυλώνες, οι οποίοι χωρίζονται σε 20 τομείς και αφορούν συνολικά 90 πρωτοβουλίες. Μέσα στον Απρίλιο η τράπεζα θα παρουσιάσει λεπτομερώς όλες τις πτυχές του σχεδίου σε ειδική εκδήλωση, σε μια προσπάθεια να πείσει την επενδυτική κοινότητα ότι αλλάζει σε όλα τα επίπεδα.

Ο μετασχηματισμός της τράπεζας αναμένεται να διαρκέσει δύο έτη, που χωρίζονται σε τέσσερις «εποχές» έξι μηνών, με την τράπεζα να βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη «εποχή». Για το σημαντικό αυτό project εργάζονται 500 στελέχη της τράπεζας, τα οποία απασχολούνται κατά το ήμισυ στην καθημερινή τους εργασία και κατά το ήμισυ στην προσπάθεια μετασχηματισμού.

Ο πρώτος πυλώνας σχετίζεται με την εξυγίανση του ισολογισμού. Αναμφίβολα, πρόκειται για τον πιο σημαντικό στόχο της τράπεζας, αφού αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Όπως τόνισε ο κ. Μηχαηλίδης, η τράπεζα έχει αποφασίσει μία εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση του φαινομένου για να επιταχύνει την εξυγίανση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος από την αξιοποίηση των δύο σχεδίων που παρουσίασαν ΤΧΣ και ΤτΕ.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία της τράπεζας, ενώ ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την πελατειακή εμπειρία, με στόχο να γίνει η ΕΤΕ η «καλύτερη τράπεζα για τους πελάτες της». Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την τεχνολογική εξέλιξη και τις διαδικασίες, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα οδηγήσει την τράπεζα στη νέα εποχή του τραπεζικού κλάδου και αποτελεί πολύ σημαντικό στόχο για ολόκληρο τον κλάδο.

Την οργάνωση του προσωπικού και τη διακυβέρνηση της τράπεζας αφορά ο πέμπτος πυλώνας του σχεδίου, με τον κ. Μηχαηλίδη να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και κουλτούρας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΤΕ σημείωσε πως η διοίκηση επιδιώκει τη «μετάλλαξη» της νοοτροπίας των εργαζόμενων, όχι τόσο με σεμινάρια, όσο με βιωματικές εμπειρίες. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν πλήρως τις προσδοκίες της τράπεζας και να υιοθετήσουν την ευρύτερη στρατηγική. Ο έκτος πυλώνας σχετίζεται με θέματα ελέγχων και συμμόρφωσης, αφού οι αυξανόμενες ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, ο κ. Μηχαηλίδης εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και αφού εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη θητεία και τις πρωτοβουλίες του υφιστάμενου προέδρου, Νικόλαου Καραμούζη, είπε ότι στοχεύει στην αλλαγή της κουλτούρας διακυβέρνησης και της Ένωσης.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα 5 Μαρτίου