ΓΔ: 830,88 5,86 (0,71 %)

Τζίρος: 17,82 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1954η
Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 830,88 5,86 (0,71 %)

Τζίρος: 17,82 εκατ. €   RT

ΕΤΕ: Πράσινο φως για το project «Frontier» – Πως θα «καθαρίσει» από τα κόκκινα δάνεια

ΕΤΕ: Πράσινο φως για το project «Frontier» – Πως θα «καθαρίσει» από τα κόκκινα δάνεια

Το «πράσινο φως» για ένα εξαιρετικά σημαντικό project που  επιταχύνει την οριστική επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων και δίνει τη δυνατότητα στην Εθνική να κοιτάξει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και να εστιάσει στο βασικό της ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Το project Frontier αφορά στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 6,1 δισ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο β’ τρίμηνο του 2021, οδηγώντας το ποσοστό των κόκκινων δανείων της Εθνικής κάτω από το 15%.

Επόμενος μεγάλος στόχος της διοίκησης Π. Μυλωνά είναι η μείωση του ποσοστού των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό και κάτω από το 8% έως το τέλος του 2021 για να γίνει η Εθνική η πρώτη τράπεζα που θα έχει επιτύχει τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία.

Το Frontier θα ενταχθεί στον «Ηρακλή», το σχήμα που τιτλοποιεί τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών με την εγγύηση του δημοσίου, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη φάση του σχεδίου, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «τρέξει» και «Ηρακλής ΙΙ» μέσα στο 2021.

Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη συναλλαγή, καθώς στο Frontier η Εθνική Τράπεζα περιλαμβάνει περίπου 190.000 δάνεια που κατά βάση είναι ενυπόθηκα και κατέχουν 80.000 δανειολήπτες, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 60% του υφιστάμενου όγκου των κόκκινων δανείων της.

Πιο αναλυτικά, το Frontier αποτελείται κατά 77% από στεγαστικά δάνεια, κατά 18% από δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και κατά 5% από καταναλωτικά.  

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να λάβει η Εθνική Τράπεζα τις μη δεσμευτικές προσφορές για το «πακέτο» δανείων με τις δεσμευτικές προσφορές και την ολοκλήρωσή του να τοποθετούνται έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Όπως έχει επισημάνει ο CEO της Εθνικής, το σχέδιο θα υλοποιηθεί χωρίς απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων και μεταφορά προσωπικού.

Σημειώνεται, τέλος, πως όπως έχει αναφέρει το Liberal Markets, η χρονιά αναμένεται να κλείσει για την Εθνική Τράπεζα με την οριστικοποίηση του deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τις ανακοινώσεις να αναμένονται έως το τέλος του 2020.