ΕΤΕ: Τέλος η Exin, στόχος η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα στο 2018

ΕΤΕ: Τέλος η Exin, στόχος η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα στο 2018

Τη λήξη της προθεσμίας που είχε η Exin για να ολοκληρώσει επιτυχώς την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιβεβαίωσε σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, η τράπεζα εξετάζει ήδη όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές για την Εθνική Ασφαλιστική και στόχος είναι η ολοκλήρωση της πώλησης μέσα στο 2018. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υπογράμμισε ότι το 75% της θυγατρικής θα πρέπει, όπως και να'' χει, να πωληθεί, για να υλοποιηθεί κατά γράμμα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε μετά την παροχή κρατικής βοήθειας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι μία εταιρεία σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό ενισχύει την αισιοδοξία της διοίκησης για την ολοκλήρωση του deal. Μάλιστα, στην απόφασή της η ΕΤΕ θα συνυπολογίσει τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της ασφαλιστικής σε σύγκριση με πέρσι καθώς και την ενισχυμένη λογιστική αξία της εταιρείας. 

Σε ότι αφορά το στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η ΕΤΕ υπερκαλύπτει μέχρι στιγμής τους στόχους και βασική της επιδίωξη είναι να μειώσει πρώτη στον κλάδο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω από το επίπεδο των 10 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε ότι η κομβική περίοδος για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι μεταξύ 2020-2022.

Για τις συνθήκες ρευστότητας, η ΕΤΕ διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, μετά τον μηδενισμό του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA).