Έσπασαν ρεκόρ εικοσαετίας οι δημόσιες εγγραφές των εταιρειών τεχνολογίας

Έσπασαν ρεκόρ εικοσαετίας οι δημόσιες εγγραφές των εταιρειών τεχνολογίας

Πρωταθλητής των δημοσίων εγγραφών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδείχθηκε ο κλάδος της τεχνολογίας ο οποίος μόνο στην περιοχή των EMEIA, έφθασε τα 143 IPOs συγκεντρώνοντας  $21,9 δισ., στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Σε παγκόσμια κλίμακα δε 1 στις 4 δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν αφορά εταιρείες τεχνολογίας με τον κλάδο να συγκεντρώνει για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο (σ.σ. από το 3ο τρίμηνο του 2020), τον υψηλότερο αριθμό ετήσιων συναλλαγών, συνολικά 419 το 3ο τρίμηνο του έτους που καταγράφηκε ως το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας εικοσαετίας.

Ο κλάδος άντλησε και τα μεγαλύτερα κεφάλαια και συγκεκριμένα $116,4 δισ. για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο (σ.σ. από το 2ο τρίμηνο του 2020), συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον θεσμικών και μη επενδυτών με την Υγεία να ακολουθεί και την βιομηχανία να κατατάσσεται στην 3η θέση

Το 3ο τρίμηνο του 2021 υπήρξε ιστορικό για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως. Ήταν το πιο ενεργό 3ο τρίμηνο της τελευταίας εικοσαετίας τόσο ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.

Κατά το 3ο τρίμηνο του 2021, ολοκληρώθηκαν 547 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν $106,3 δισ. Αυτό μεταφράζεται σε 18% περισσότερες συμφωνίες από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 3ου τριμήνου του 2007 και 11% περισσότερα έσοδα από το τελευταίο αντίστοιχο ρεκόρ του 3ου τριμήνου του 2020.

 Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.635 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $330,7 δισ., σημειώνοντας αύξηση 87% και 99% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Συνολικά, οι δημόσιες εγγραφές που έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή του έτους ως σήμερα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές επιδόσεις του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα έσοδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, βασικός παράγοντας, που συνέβαλε στη ζωηρή δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών κατά το 3ο τρίμηνο του 2021, ήταν η ανάκαμψη των αγορών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA). Ιδιαίτερα δε των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, της Ινδίας και του Τελ Αβίβ, καθώς και το γεγονός ότι οι εταιρείες, που σχεδίαζαν δημόσιες εγγραφές, επεδίωξαν να αντλήσουν κεφάλαια πριν από την αναμενόμενη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας της EY, “Q3 2021 Global IPO Trends”, μία στις τέσσερις δημόσιες εγγραφές που έγιναν παγκοσμίως το 3ο τρίμηνο του 2021, αφορούσε εταιρεία του κλάδου της τεχνολογίας. Όσον αφορά τα αντληθέντα κεφάλαια, η συμμετοχή της τεχνολογίας είναι ακόμη πιο δυναμική, αφού εταιρείες του κλάδου άντλησαν το εξεταζόμενο διάστημα το 35% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων.

 Όσον αφορά στην περιοχή EMEIA  αυτή συνέβαλε σημαντικά στην παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών, σημειώνοντας ισχυρές επιδόσεις, με 476 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $73,7 δισ., επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 263% και 313% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

 Η ζωηρή ανάπτυξη στην περιοχή, σε σύγκριση με την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού και την αμερικανική ήπειρο, δείχνει ότι οι αγορές της EMEIA δεν επηρεάζονται αμέσως από τη δραστηριότητα που καταγράφεται στον υπόλοιπο κόσμο. Η τεχνολογία ξεπέρασε κατά πολύ τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, με 143 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $21,9 δισ.

 Η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο παρέμεινε αμείωτη, καθώς από την αρχή του έτους ως σήμερα, στην αμερικανική ήπειρο πραγματοποιήθηκαν 409 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $133,6 δισ., σημειώνοντας αύξηση 118% και 113%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.