ΕΣΕΕ: Ανάγκη επιβίωσης ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός

Σάββατο 01 Δεκεμβρίου 2018, 12:32
-A +A
ΕΣΕΕ: Ανάγκη επιβίωσης ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός

Την καθοριστική σημασία που έχει η θεσμοθέτηση «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων τονίζει η Ελληνική Συνομονσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε επιστολή του προέδρου της προς τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα το 2016, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο νέος προέδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, η εφαρμογή των μέτρων δέσμευσης – κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ οδηγούν σε αποτελέσματα αντίθετα με τον στόχο για τον οποίο η ίδια η κατάσχεση εφαρμόζεται.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα να λειτουργήσει ώστε να παράξει τα έσοδα που της επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής της, ενώ επηρεάζει άμεσα και αρνητικά και τους εργαζόμενους της, αφού δεν είναι δυνατό να τους καταβληθεί ο μισθός τους. Παράλληλα, η επιχείρηση δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας της. 

Στο σημείο αυτό, ο πρόδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η Συνομοσπονδία έχει ζητήσει και κατά το παρελθόν την επέκταση της ρύθμισης για τους ιδιώτες και στους ασκούντες εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει για τα νοικοκυρία, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την υλοποίηση του μέτρου στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2016, χωρίς όμως αυτό να πραγματοποιηθεί ποτέ».

Στο πλαίσιο αυτό και «πολύ δε περισσότερο επειδή πλέον αποτελεί απαίτηση των καιρών, επανερχόμαστε στο αίτημά μας» αναφέρει ο κ. Καρανίκας, ζητώντας από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ την άμεση ικανοποίησή του, επάνω στις εξής παραμέτρους:

- Παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, ενοικίων και προμηθευτών).

- Σύνδεση του παραπάνω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών. Εφόσον ο λογαριασμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα τερματικά μηχανήματα POS, είναι σαφές ότι η χρήση τους θα επεκταθεί άμεσα και θα την επιδιώκει η ίδια η επιχείρηση, με προφανή θετικά αποτελέσματα την γενίκευση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού χρήματος και φυσικά τα αντίστοιχα οφέλη για τα φορολογικά έσοδα.

- Καθορισμό του ύψους του ακατάσχετου ποσού βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, σε ποσοστό όχι μικρότερο του 80%. Η ΕΣΕΕ τονίζει την καθοριστική σημασία που έχει η θεσμοθέτηση «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων, ως αποτελεσματικού εργαλείου επιβίωσης των επιχειρήσεων, που, μέσω αυτού, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, να καταβάλλουν τις οφειλές τους και τους μισθούς των εργαζομένων τους, διατηρώντας παράλληλα μία στοιχειώδη ρευστότητα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα