Έσβησαν πρόστιμα πάνω από 188 εκατ. ευρώ!

Έσβησαν πρόστιμα πάνω από 188 εκατ. ευρώ!

Το… story της πάταξης της φοροδιαφυγής καταρρίπτεται με… πάταγο.

Την ώρα που οι φορολογούμενοι καλούνται να σηκώσουν ολοένα μεγαλύτερα βάρη, η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών σε 100 δόσεις, χαρίζοντας όμως το 100% των προστίμων και προσαυξήσεων, χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη την οικονομική και περιουσιακή δυνατότητα του οφειλέτη.

Αποτέλεσμα; Σε μεγαλο-οφειλέτες που χρωστούσαν στην εφορία περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ, χάρισε ακριβώς 188.087.461,60.

Αυτά πιστοποιούνται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στη Βουλή και αποδεικνύουν ότι τελικά η κυβέρνηση που ψήφισε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για να «βοηθήσει» τους μικροοφειλέτες, ουσιαστικά έδωσε «άφεση» αμαρτιών στους «μεγάλους» χαρίζοντάς τους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, που ετοιμάζεται να εξαφανίσει τον πρωτογενή τομέα της χώρας, μέσω της άγριας φορολόγησης των αγροτών έως και 52%.

Την ώρα που βάζει «μαχαίρι», με το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2016 από τη Βουλή, πάνω από 3 δισ. ευρώ στις συντάξεις της επόμενης διετίας.

Την ώρα που δεν μπορεί να βρει χρήματα για να πληρώσει στους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης, που το έχει «πετσοκόψει» κατά 50% στα 105 εκατομ. ευρώ για φέτος.

Την ώρα που σχεδιάζει εξωπραγματικές αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιτηδευματίες, με το σχέδιο της ενιαίας φορολογικής κλίμακας και την κατάργηση των λιγοστών φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Την ίδια ώρα αφήνει στο απυρόβλητο τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τους «έξυπνους», ενώ τα γνωστά υποζύγια σηκώνουν τα βάρη των Μνημονίων και τις πολιτικές της λιτότητας.

Το εξωφρενικό είναι ότι την ίδια ώρα αυτή η κυβέρνηση, που αγωνιά για το 1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από το αρχικό ποσό της συμφωνίας του Ιουλίου, και ετοιμάζεται για αποκρατικοποιήσεις, για αλλαγές στα εργασιακά κλπ., αντί να κυνηγήσει με όλες τις δυνάμεις της την φοροδιαφυγή και τους μεγαλο-οφειλέτες που αποδεδειγμένα μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, αυτούς που ανήκουν στους «έχοντες και κατέχοντες», διαλύει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.