Ανοιχτή σύγκρουση Ερντογάν - Κεντρικής Τράπεζας

Ανοιχτή σύγκρουση Ερντογάν - Κεντρικής Τράπεζας

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της υποχώρησης της λίρας προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε πως η στάση του σχετικά με τα επιτόκια δεν αλλάζει. 

Μιλώντας σε χρηματιστές στην Άγκυρα, λίγες ώρες πριν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια, ο πρόεδρος της χώρας τόνισε πως θα ληφθούν νέα μέτρα και οι δύσκολες αποφάσεις δεν θα αποφευχθούν στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να τονίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και των αποφάσεων αυτής, επισημαίνοντας όμως ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν. 

Στον απόηχο των δηλώσεων του Ερντογάν, η τουρκική λίρα κατέγραφε εκ νέου απώλειες έως και 3% στις 6,5377 λίρες, έχοντας υποχωρήσει και στις 6,5574.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να προχωρήσει αργότερα σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων της στο 21%, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση στη λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Διαβάστε ακόμα: 

- Απόφαση Ερντογάν να γίνονται σε λίρα όλες οι συμφωνίες στο real estate