Έργο 325 εκατ. ευρώ δημοπρατεί η ΕΥΔΑΠ εν μέσω εκλογών

Έργο 325 εκατ. ευρώ δημοπρατεί η ΕΥΔΑΠ εν μέσω εκλογών

Ένα έργο, και ίσως όχι το μόνο, δημοπρατεί εν μέσω εκλογών η ΕΥΔΑΠ, επικεφαλής της οποίας έχει τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο σύντροφος της Ρένας Δούρου, Γιάννης Μπενίσης. Πρόκειται για έργο της τάξης των 325 εκατ. ευρώ, η προκήρυξη για το οποίο βγήκε τις ημέρες των ευρωεκλογών, δημοσιεύθηκε την επομένη (27/5/2019) με την προθεσμία υποβολής των προσφορών να λήγει την 1η Ιουλίου και το άνοιγμα των φακέλων δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Η ταχύτητα με την οποία προχώρησε η προκήρυξε αλλά και το διάστημα του ενός περίπου μήνα που δίνεται ως περιθώριο για την υποβολή και το άνοιγμα των φακέλων καθώς και η ημερομηνιακή σύμπτωση με την περίοδο των εθνικών εκλογών προκαλούν εύλογα ερωτήματα.

Το πόσο είναι μεγάλο. Περίπου 324 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ και το έργο φέρει τον τίτλο «Λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (Κ.Ε.Λ.Ψ.)»

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών, για τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (Κ.Ε.Λ.Ψ.) και για την ενεργειακή βελτιστοποίηση και αναβάθμιση αυτού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη προκήρυξη το έργο χαρακτηρίζεται ως υψηλού ενδιαφέροντος, όμως η δημοπράτησή του έγινε την περίοδο των ευρωεκλογών. Το δέ κλείσιμο της υποβολής των προσφορών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει τη βιασύνη με την οποία επιχειρείται να προχωρήσει η διαδικασία και να κλειδώσει η εξέλιξή της πριν αλλάξει η κυβέρνηση και κατ επέκταση χαθεί η δυνατότητα της σημερινής διοίκησης να λάβει τις όποιες αποφάσεις.

Ουσιαστικά με την fast track διαδικασία που ακολουθείται δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση ως προς τον ανάδοχο του έργου. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν δικαιολογείται η βιασύνη και η μεθόδευση που εμφανίζεται αφού η αναγκαιότητα του έργου δεν είναι σημερινή ούτε φυσικά και αλλάζει οτιδήποτε ο χρόνος υποβολής των προσφορών.

Δηλαδή αν δινόταν ακόμη μεγαλύτερος χρονος στους ενδιαφερόμενους. Σε κάθε περίπτωση η δεσμευτική αυτή ενέργεια της υπό τον Γ. Μπενίση διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πέραν των ερωτημάτων που προκαλεί έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πράξεων της απερχόμενης κυβέρνησης σε τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ελέγχει. 

Δείτε την προκήρυξη:

e