Έρευνα των βρετανικών αρχών για την υπόθεση Danske - Μέγα σκάνδαλο σύμφωνα με την Ε.Ε.

Έρευνα των βρετανικών αρχών για την υπόθεση Danske - Μέγα σκάνδαλο σύμφωνα με την Ε.Ε.

Το σκάνδαλο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Danske Bank έλαβε σήμερα νέες διαστάσεις καθώς η βρετανική αρχή εγκλημάτων (NCA) ανακοίνωσε ότι ερευνά τη χρήση εταιριών εγγεγραμμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H βρετανική αρχή ξεκίνησε την έρευνα της με αφορμή το γεγονός ότι ως το 2013, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο ΗΒ πελατών στο χαρτοφυλάκιο μη κατοίκων της εσθονικής θυγατρικής είχε ξεπεράσει τους 1.000, όπως αποκάλυψε η έρευνα της Danske Bank, πίσω μόνο από τους Ρώσους. Σημειώνεται ότι οι βρετανικές αρχές λαμβάνουν συνεχώς μέτρα για το θέμα των ρωσικών χαρτοφυλακίων και επενδύσεων σε τράπεζες και εταιρείες της χώρας με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ. Του Ρώσου πρώην πράκτορα που δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του Γιούλα, την περασμένη Άνοιξη στο Σάλμπουρι της Βρετανίας από Ρώσους πράκτορες σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία. 

Εκπρόσωπος της NCA δήλωσε ότι η βρετανική υπηρεσία συνεργάζεται με άλλους κυβερνητικούς φορείς για να περιορίσει την ικανότητα των εγκληματιών να χρησιμοποιούν εγγεγραμμένες στη Βρετανία εταιρίες για ξέπλυμα χρήματος.

«Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, συντασσόμενη με τις φωνές που ολοένα και πληθαίνουν ζητώντας τη λήψη αυστηρών μέτρων για τα δισεκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται ότι 'ξεπλύθηκαν' μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών.«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε το ξέπλυμα χρήματος», δήλωσε η Βεστάγκερ σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη μετά την παραίτηση την Τετάρτη του διευθύνοντος συμβούλου της Danske Τόμας Μπόργκεν. Ενώ η Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης χαρακτήρισε την υπόθεση Danske «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ευρώπη». 

O Μπόργκεν,παραιτήθηκε, δηλώνοντας περίλυπος που «η Danske Bank απέτυχε να ανταποκριθεί στις ευθύνες της στην περίπτωση πιθανού ξεπλύματος χρήματος». Ο Μπόργκεν, που βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2013, παραιτήθηκε ουσιαστικά έπειτα από εσωτερική έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι όταν έγιναν οι πρώτες συστάσεις από την εσθονική ρυθμιστική αρχή το 2007 για εγκληματικές δραστηριότητες που «έδειχναν» προς Ρωσία μεριά, αυτός και οι άλλοι υψηλόβαθμοι της τράπεζας τύρβαζαν περί άλλων. Ηδη η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας αλλά και η σημερινή κυβέρνηση εξέφρασαν ανησυχίες ότι το σκάνδαλο Danske απειλεί τη φήμη της χώρας ως υπόδειγμα διαφάνειας παγκοσμίως.