Έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών - Τέλος στις αλχημείες της κυβέρνησης

Έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών - Τέλος στις αλχημείες της κυβέρνησης

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο φλέγον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για να δώσουν ένα τέλος στις αλχημείες της κυβέρνησης.

Αλχημείες για τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα ακούσει τις αυστηρές προειδοποιήσεις των συναδέλφων του, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Προφανώς ουδεμία κουβέντα δεν πρόκειται να γίνει για τη δόση του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Αντίθετα η ομάδα εργασίας  του EWG, θα δημοσιοποιήσει κείμενο στο οποίο θα αναλύονται όλες οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης από την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το διάδοχο νόμο Κατσέλη και θα καταλήγει στο ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που το Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν ανάψει το πράσινος φως για την δόση του 1 δις. ευρώ τότε η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει την Σύνοδο της 16ης Μάιου αν και το σενάριο εκταμίευσης των δύο μαζί ( 970 εκατ. ευρώ + 647 εκατ. ευρώ = 1,617 δισ. ευρώ) από την 2η και 3η αξιολόγηση, στο  Eurogroup της 13ης Ιουνίου έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες.

Ένα ακόμα ζήτημα που θέλει να τελειώνει η κυβέρνηση είναι με το ΔΝΤ. Τα χαρτιά για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ανοίξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης στην συνάντηση που θα έχει στην Ουάσιγκτον στις 12 Απριλίου με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Το συνολικό υπόλοιπο κυμαίνεται περί τα 9,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξοφληθεί πρόωρα όλο το ποσό και όχι μόνο οι ακριβές δόσεις του 2019 και του με χρήματα από τις εκδόσεις ομολόγων, τα κέρδη από τα ANFA's και τα χρήματα από το  «μαξιλάρι διαθεσίμων», προκειμένου η Ελλάδα να διακόψει την στενή σχέση με τον διεθνή οργανισμό.

Ταυτόχρονα πάντως με τις ευρωεκλογές στη δημοσιότητα θα δίνεται από τους η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση. Οι εντυπώσεις που θα σχηματίσουν οι θεσμοί από την πρόοδο στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης θα αποτυπωθούν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί τέλος Μαΐου στην δημοσιότητα και θα είναι καθοριστική για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 650 εκατ. ευρώ στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.