Έρχονται και στην Αθήνα ATMs για... γάλα

Έρχονται και στην Αθήνα ATMs για... γάλα

Της Ξανθής Γούναρη

Είναι τα μόνα ATMs στη χώρα που δεν έχουν... πλαφόν στις αναλήψεις και από την Παρασκευή το απόγευμα, εκτός από φρέσκο γάλα, προμηθεύουν τους μερακλήδες της γεύσης και τυρί.

Ο λόγος για τον Συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς», που πλέον δραστηριοποιείται και στην αγορά τυροκομικών προϊόντων, διαθέτοντας μέσω των 33 ιδιόκτητων αυτόματων πωλητών σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη λευκό αγελαδινό και κίτρινο ημίσκληρο τυρί.

Την ίδια ώρα οι 100 δυναμικοί συνεταιριστές από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία οργανώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κάθοδό τους στην Αθήνα, που σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr υπολογίζεται στις αρχές του 2016 και θα είναι άκρως εντυπωσιακή, μιας και θα ανοίξουν σχεδόν ταυτόχρονα διψήφιο αριθμό σημείων πώλησης φρέσκου γάλακτος και τυριών.

Στην επέκταση του «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» στην Αθήνα -ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις- καθοριστικός παράγοντας είναι η λειτουργία της νέας ιδιόκτητης μονάδας παστερίωσης, στη Φαλάνη Λάρισας, η οποία ξεκινάει τα δοκιμαστικά τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 3.000.000 ευρώ, που υλοποιείται με τη συνδρομή και του Αναπτυξιακού Νόμου (επιδότηση 40%), η οποία ωστόσο καθυστέρησε αρκετά να ολοκληρωθεί λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να διαθέσει τους προβλεπόμενους πόρους (ήταν να προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον περασμένο Αύγουστο). Η νέα μονάδα, με δυνατότητα παστερίωσης 10 τόνους γάλακτος ανά ώρα (240 τόνους ημερησίως), θα καλύπτει τις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν από το άνοιγμα του ΘΕΣγάλα Πιες τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο Συνεταιρισμός που σήμερα διαθέτει 16 αυτόματους πωλητές φρέσκου γάλακτος, καθώς και γάλακτος με κακάο στη Λάρισα και άλλους 17 στη Θεσσαλονίκη, απαρτίζεται από περίπου 100 αγελαδοτρόφους παραγωγούς-μέλη και 55 μονάδες, που παράγουν καθημερινά 120 τόνους γάλακτος, εκ των οποίων οι 20 κατευθύνονται στα ATMs γάλακτος και οι 100 σε εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες όπως η ΦΑΓΕ, η ΔΕΛΤΑ και η ΝΟΥΝΟΥ, ενώ αποκλειστικά με γάλα του συνεταιρισμού γίνεται το μετσοβόνε του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, που λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1959.

Ο τζίρος του Συνεταιρισμού για τη χρήση 2014-2015 έκλεισε με μικρή πτώση στα 25 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης της τιμής παραγωγού στο γάλα, αλλά και εξαιτίας διαγραφής μελών του Συνεταιρισμού που σταμάτησαν να πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας που θέτει. Τα κέρδη μειώθηκαν στα 60.000 ευρώ, από 250.000 στην προηγούμενη χρήση, λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του δικτύου των ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη (άνοιξαν 11 μέσα στο 2015).

Σε ότι αφορά τα τυροκομικά προϊόντα, οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται από τα μηχανήματα λευκό τυρί σε συσκευασίες: τάπερ 400 γρ. σε άλμη και 200 γρ. vacuum και κίτρινο ημίσκληρο τυρί σε κομμάτι 400γρ αλλά και σε φέτες (200 γρ.) ιδανικό για τοστ. Σημειώνεται ότι τα νέα τυροκομικά προϊόντα του ΘΕΣγάλα γίνονται αποκλειστικά από το φρέσκο, αγελαδινό, συνεταιριστικό γάλα ανώτερης ποιότητας των παραγωγών.

Εξάλλου, από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου έως την Τρίτη 24 Νοεμβρίου σε όλα τα καταστήματα του συνεταιρισμού, από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 10.30 το βράδυ, θα γίνονται δωρεάν γευστικές δοκιμές, προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίσουν από κοντά τη μοναδική ποιότητα και γεύση των τυριών «ΘΕΣ».

ΑΤΜ και γίδινου γάλακτος

Όπως και να 'χει, το ενδιαφέρον για εγκατάσταση αυτόματων πωλητών ανά την Ελλάδα αποδεικνύεται διαρκώς αυξανόμενο.

Ήδη εκτός από τον συνεταιρισμό των Θεσσαλών αγελαδοτρόφων ΘΕΣ Γάλα - Πιες, που «τρέχει» με αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης, και ο συνεταιρισμός Θρακών Αμνός από τον Έβρο, σχεδιάζει με ίδια κεφάλαια να μπει πιλοτικά στην πώληση φρέσκου παστεριωμένου γίδινου γάλακτος από αυτόματους πωλητές, κάνοντας αρχή από την Αλεξανδρούπολη και τη Ξάνθη. Παρ' όλα αυτά περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων με τα capital controls έχουν καθυστερήσει την υλοποίηση των σχεδίων των συνεταιριστών.

Ο συνεταιρισμός Θρακών Αμνός ιδρύθηκε το 2012, έχει 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι, ενώ η ετήσια παραγωγή γίδινου γάλακτος ανέρχεται σε 1 εκατ. λίτρα. Μέσω των ΑΤΜ γίδινου γάλακτος ο σχεδιασμός είναι να πωλούνται αυτόνομα 400 λίτρα ημερησίως.