Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα για 4 εκατομμύρια πελάτες

Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα για 4 εκατομμύρια πελάτες

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το πράσινο φως για μείωση της έκπτωσης από το 15% στο 10% της έκπτωσης που απολαμβάνουν τέσσερα περίπου εκατομμύρια συνεπών πελατών της ΔΕΗ, άναψε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

Στην απόφαση που έλαβε το ΔΣ της ΔΕΗ “κουρεύονται” τόσο η έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές από το 15% στο 10%, όσο και η έκπτωση για όσους προπληρώνουν την ετήσια κατανάλωση ρεύματος για ένα έτος. Στην τελευταία περίπτωση, μειώνεται η έκπτωση 6% στο 4%, απόφαση επίσης με ισχύ από 1η Απριλίου 2019. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση για αύξηση 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, η οποία φυσικά που θα τεθεί υπόψιν των βιομηχανικών πελατών της επιχείρησης.

Τα παραπάνω αντανακλούν ακριβώς τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και τα οποία μετακυλίει με έμμεσες αυξήσεις στις πλάτες των καταναλωτών, επιχειρώντας να εξοικονομήσει με τον τρόπο αυτό γύρω στα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις για περικοπή των εκπτώσεων είναι άμεσα εφαρμοστέες, δηλαδή από την 1η Απριλίου, αφενός αναδεικνύει αφενός τις πιέσεις που δέχεται η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ, αφετέρου συνδέεται με την προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργικής της κερδοφορίας.

Εδώ και καιρό ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης έχει συνδέσει την ενίσχυση των οικονομικών της αποτελεσμάτων με την αναβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους, προκειμένου αυτή να μπορέσει να «βγει» στις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο και να δανειστεί, ώστε να καλύψει τις προσεχείς χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η διοίκηση της ΔΕΗ «πάγωσε» την έκδοση του νέου ομολόγου που είχε προγραμματίσει για το πρώτο τρίμηνο του έτους και στο οποίο είχε στηρίξει την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο, αντιλαμβανόμενη ότι δεν θα υπάρξει ανταπόκριση από τις τράπεζες χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης των εσόδων.

Σαν αποτέλεσμα η προ ημερών προπληρωμή προς τη ΔΕΗ από το Δημόσιο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της τρέχουσας χρονιάς, ύψους 550 εκατ. ευρώ, ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού για την επιχείρηση. Το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανακουφίζοντας τη διοίκηση της εταιρείας, που είχε την αγωνία της αποπληρωμής του ομολόγου λήξης Απριλίου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, μετά την απότομη προσγείωση των σχεδίων για νέα έκδοση στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε ακόμα:

- Γ. Σταθάκης: Απόφαση της ΔΕΗ η μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς πελάτες