Εποικοδομητικές οι συζητήσεις αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ

Εποικοδομητικές οι συζητήσεις αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ

Ναι μεν αλλά, από την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και το πότε μπορεί αυτή να ολοκληρωθεί. Σε δηλώσεις της το Σάββατο από την Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τους Έλληνες υπουργούς από τη μία εμφανίστηκε θετική χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητικές και φιλικές» τις επαφές που είχε με τους Έλληνες υπουργούς αλλά από την άλλη σημείωσε με νόημα «μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα».

Η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε πάντως ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ειδικότερα η επικεφαλής του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε:  

"Είχαμε εποικοδομητικές και φιλικές επαφές με όλους τους συμμετέχοντες και νομίζω ότι το κατέστησα σαφές και στην ανακοίνωσή μου χθες αυτό το οποίο επιτύχαμε σε αυτές τις συναντήσεις. Συνεπώς η Αποστολή μας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας. Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Μην περιμένετε άμεσο αποτέλεσμα διότι αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Αλλά η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων".

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί λέγοντας  πως η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που έχουν για την αξιολόγηση, όμως η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

«Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο Reuters.

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στο Αμστερνταμ στις 22 Απριλίου. Η πρόοδος που θα γίνει εκεί, σημείωσε, εξαρτάται από το πόσα θα έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες.

«Υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια συμφωνία» τόνισε. «Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο», συνέχισε.

Σήμερα Σάββατο στις 21.30 ώρα Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.