Επιστροφή κεφαλαίου 0,22 ευρώ ανά μετοχή από ΤΕΝΕΡΓ - Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, τα επόμενα σχέδια

Επιστροφή κεφαλαίου 0,22 ευρώ ανά μετοχή από ΤΕΝΕΡΓ - Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, τα επόμενα σχέδια

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στην επιστροφή κεφαλαίου 0,22 ευρώ ανά μετοχή προχωρά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επιβραβεύοντας τους μετόχους της, όπως αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ομόφωνα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 25.062.165,92 ευρώ με κεφαλαιοποίηση μέρους του ειδικού αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,30 σε 0,52 ευρώ.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 25.062.165,92 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,52 σε 0,30 ευρώ, και την επιστροφή του ποσού της μείωσης, 0,22 ευρώ ανά μετοχή, στους μετόχους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε ότι πιθανόν εντός Απριλίου να υπογραφεί το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αυτό της Πελοποννήσου, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που η ΤΕΝΕΡΓ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος, και έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, όπως η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Το έργο, δυναμικότητας 200.000 τόνων, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει τη λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο η εταιρεία διεύρυνε τη μετοχική της βάση, με ιδιωτική τοποθέτηση 12 εκατομμυρίων κοινών ονομαστικών μετοχών, η οποία καλύφθηκε κυρίως από ξένους θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και 30 funds. Η τιμή διάθεσης ήταν τα 4,35 ευρώ ανά μετοχή, και το 85% περίπου του συνόλου των μετοχών διατέθηκαν σε διεθνείς επενδυτές. Με την κίνηση αυτή, η ΤΕΝΕΡΓ βελτίωσε την ελεύθερη διασπορά των μετοχών, ενώ εξασφάλισε επιπρόσθετα ίδια κεφάλαια που θα επενδυθούν σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης το περασμένο καλοκαίρι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε εκδώσει το πρώτο «πράσινο» ομόλογο, με υπερκάλυψη πάνω από 2,7 φορές, και με τα προσφερόμενα ποσά να υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα είχαν προσφερθεί ποσά 154,4 εκατ. ευρώ, όταν η εισηγμένη ζητούσε για τις 60.000 ομολογίες, 60 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 3,85%. Οι ομολογίες είχαν κατανεμηθεί ως εξής: 42.000 ομολογίες (το 70% του συνόλου) σε ιδιώτες επενδυτές και 18.000 ομολογίες (το 30%) σε ειδικούς επενδυτές.

Το ομολογιακό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε ως στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια έως και 60 εκατ. ευρώ για τη δρομολόγηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στα σχέδια της ΤΕΝΕΡΓ έχουν προτεραιότητα επενδύσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων, έργα τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν στην επόμενη τριετία, με διάθεση κεφαλαίων της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Ξεχωρίζουν η κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στο εξωτερικό, όπως το αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW. Επίσης μέρος του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΝΕΡΓ αφορά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως το ύψους 150 εκατ. ευρώ project στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ελήφθη η εξής απόφαση:

«Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα, με 94.248.066 ψήφους, αποφάσισε υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των 25.062.165,92 € με κεφαλαιοποίηση μέρους του ειδικού αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,30 € σε 0,52 € και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 25.062.165,92 € με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,52 € σε 0,30 € και την επιστροφή του ποσού της μείωσης, 0,22 € ανά μετοχή, στους Μετόχους και παρασχέθηκε εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο να ρυθμίσει όλα τα σχετικά διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση της ως  άνω απόφασης».