Επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα οι θεσμοί

Επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα οι θεσμοί

 

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», όπου και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή, με τον προϋπολογισμό και τις συντάξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των πρώτων συζητήσεων μετά τη λήξη του προγράμματος. 

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, αύριο Τρίτη, θα συναντηθούν με τα κόμματα και τους θεσμικούς φορείς, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες επισκέψεις στα οικονομικά υπουργεία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να διαπιστωθεί επί τόπου η πορεία του προϋπολογισμού και να τεθούν οι βάσεις για το προϋπολογισμό του 2019 που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Πίτερ Ντόλμαν και η 10μελής ομάδα του ΔΝΤ θα ενταχτούν στην ομάδα των «ευρωπαϊκών θεσμών» που θα διενεργήσει την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδος στη βάση του ευρωπαϊκού πλαισίου της ενισχυμένης μετά προγραμματικής εποπτείας. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, το ΔΝΤ θα τηρήσει -κατά τα φαινόμενα- αυστηρότερη στάση, επικαλούμενο τα υψηλά υπόλοιπα αποπληρωμών (ύψους 10 δισ. ευρώ) που έχει η Ελλάδα απέναντί του. 

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεσταλμένοι των θεσμών θα κάνουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση στα υπουργεία και όχι στα κεντρικά ξενοδοχεία, όπως έκανε έως τώρα η τρόικα. 

Στον απόηχο των εξαγγελιών του Α. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, οι δανειστές είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση να μοιράζει χρήμα που δεν έχει

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα μικρό «πακέτο» 750 εκατ. ευρώ για το 2019 αλλά για τα επόμενα έτη το κόστος των εξαγγελιών ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ελλάδα σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου εφόσον συνεχίσει την πολιτική των δώρων και όχι των επενδύσεων.