Επιμένουν στη σκληρή γραμμή για το χρέος - Ανησυχούν για την ανάπτυξη

Επιμένουν στη σκληρή γραμμή για το χρέος - Ανησυχούν για την ανάπτυξη

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Λίγες μέρες πριν τη λήξη του Μνημονίου ΙΙΙ, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο του 2018 θα γνωρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το ακριβές ποσό που θα εισπράξει από το «πακέτο» των 11,7 δισ. ευρώ που αποτελούν την τελευταία δόση της 4ης αξιολόγησης του δανειακού προγράμματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν θα γνωρίζει πόσα λεφτά έχει το περιβόητο «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer), με το οποίο ελπίζει να πείσει τις αγορές για την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από τα Μνημόνια.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο χθεσινό προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, έγινε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης τον Μάιο. Επομένως την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα κληθεί να επικυρώσει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για να δώσει το «πράσινο φως» της εκταμίευσης των 11,7 δισ. ευρώ από τον ESM τον Ιούλιο, ενώ οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις 15 Μαΐου.

Τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης χθες στις Βρυξέλλες συζήτησαν και την ελληνική αναπτυξιακή πρόταση (Growth Strategy for the Future of Greece) μαζί με τα εναλλακτικά σενάρια για το θέμα του χρέους.

Η Ελλάδα έβαλε αμέσως στο τραπέζι την περιβόητη «γαλλική πρόταση» (που δεν είναι ακριβώς γαλλική αλλά υποστηρίζεται από τον Μπρουνό Λεμέρ), για τη σύνδεση της διευθέτησης του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Επίσης συζητήθηκε η μορφή της «μεταμνημονιακής παρακολούθησης» και της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το πρόγραμμα. Γερμανία και Ολλανδία από την πρώτη στιγμή εξήγησαν ότι είναι κάθετα αντίθετες σε κάθε «αυτοματοποιημένο» πρόγραμμα άμεσης ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας. 

Αυτό σημαίνει ότι κάθε πρωτοβουλία διευκόλυνσης της Ελλάδας σε αποπληρωμές του χρέους πρέπει πρώτα να διαπιστώνεται από το Eurogroup και κατόπιν να συνδέεται με συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις στη μεταπρογραμματική περίοδο.

Συμφωνήθηκε επίσης, να περιμένουν οι Βρυξέλλες την επίσημη ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat, στις 23 Απριλίου.Το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, όπως έχει ήδη εγκριθεί από τα προηγούμενα Eurogroup, περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, (περίπου 27 δισ. ευρώ) για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και σταδιακή και υπό όρους επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: 

- Ο Ευκλείδης ζητά «πολιτική» βοήθεια από τον διάδοχο του Σόιμπλε

Φωτογραφία Intime News