Επιμένει το ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων

Επιμένει το ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων

Σταθερό στις απόψεις του φαίνεται να παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο θέμα των περικοπών των συντάξεων, παρά τα επιχειρήματα που παρέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν κατά τη συνάντησή τους στο Μπαλί. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

Επισήμαναν επίσης ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης». 

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος της μεταμνημονιακής εποπτείας θα διατηρήσει τη θέση του για περικοπή των συντάξεων, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο εξαιτίας των επερχόμενων εθνικών εκλογών αλλά και του γεγονότος ότι οι αγορές «ακούν» το Ταμείο, εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει έντονες αναταράξεις.

Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πιθανό οι εξαγγελίες Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ για το 2019-2020 να ξεδιπλωθούν σε βάθος 4ετίας, τροποποιώντας το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού, με στόχο να «βγει» ο λογαριασμός για τον προϋπολογισμό το επόμενο έτος. 

Προκόπης Χατζηνικολάου