Επιμένει για μειώσεις στις συντάξεις ο J. Dijsselbloem

Επιμένει για μειώσεις στις συντάξεις ο J. Dijsselbloem

Την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας της, υπογράμμισε ο πρόεδρος του EurogroupJ. Dijsselbloem, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν.

Αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, ο J. Dijsselbloem είπε ότι οι συζητήσεις είναι αρκετά εποικοδομητικές και τόνισε ότι το κύριο μέλημα των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, η λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. Παραδέχτηκε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες, αλλά -όπως είπε- είναι σημαντικό η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο J. Dijsselbloem επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με αν θα υπάρξουν περικοπές των συντάξεων, ο J. Dijsselbloem ανέφερε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Όσον αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο J. Dijsselbloem επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κομμάτι, που σχετίζεται πολύ με το συνταξιοδοτικό. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε, θα είναι σε θέση οι θεσμοί να υπολογίσουν το ύψος του χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο J. Dijsselbloem σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.

Συνεχίζοντας, ο J. Dijsselbloem ανέφερε ότι «το κλειδί» είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.

Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, ο J. Dijsselbloem τόνισε ότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους- ποσό μικρότερο από το προβλεπόμενο. «Αυτά είναι καλά νέα και για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο ίδιος.

Η μείωση της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα θα πρέπει γίνει σταδιακά

Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα, αλλά μόνο σταδιακά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σήμερα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να χαλαρώσει τη διασύνδεση μεταξύ του κινδύνου χρεοκοπίας κρατών και τραπεζών, αλλά και να επηρεάσει τις αγορές ομολόγων.

Τα περισσότερα κρατικά ομόλογα θεωρούνται ότι δεν ενέχουν ρίσκο και εξαιρούνται των ορίων έκθεσης που επιβάλλονται σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα ή το χρέος ιδιωτών που διακρατούν οι τράπεζες.

Αυτό το ευνοϊκό καθεστώς έχει μειώσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων, αλλά θεωρήθηκε υπεύθυνο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης ότι δημιούργησε έναν «φαύλο κύκλο» μεταξύ των κρατών και των τραπεζών.

Η Γερμανία πιέζει εδώ και χρόνια για να σπάσει αυτή η διασύνδεση. Ωστόσο οι χώρες με υψηλότερα δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία, ανησυχούν για τον αντίκτυπο στο κόστος χρηματοδότησης και τα τραπεζικά τους συστήματα.

«Εάν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να ασχοληθούμε με αυτόν τον κίνδυνο, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή προσέγγιση», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορείτε να ζητάτε από τις τράπεζες που έχουν δομηθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο να το αντιμετωπίσουν αυτό σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», παραδέχθηκε ο J. Dijsselbloem.

Σύμφωνα με τον J. Dijsselbloem, οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με εκείνες για το ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης για τις τραπεζικές καταθέσεις, τον τρίτο και τελευταίο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, μετά την ενιαία εποπτική αρχή και το ενιαίο ταμείο για τη διάσωση των τραπεζών.

Ο J. Dijsselbloem υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι η μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης διαρκεί έως το 2024. «Ας χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε ανισορροπίες στους ισολογισμούς των τραπεζών», δήλωσε ο J. Dijsselbloem, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα έως τον Ιούνιο.

Εύσημα έδωσε ο J. Dijsselbloem στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem επαίνεσε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησε το πρόγραμμα στήριξης, τον τρόπο με τον οποίον επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι και την ταχύτητα, με την οποία εκτελέστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές- στοιχεία που, όπως είπε, συνέβαλαν στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Κύπρος δεν χρειάστηκε τελικά 2 από τα 10 δισ. ευρώ του προγράμματος, «γιατί η χώρα μπορεί πλέον να σαν σταθεί μόνη στα πόδια της».

Επίσης, δήλωσε ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η προοπτική της επανένωσης της Κύπρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ