Επιλεκτική επιχορήγηση οργανώσεων καταγγέλλουν οι Συνταξιούχοι

Επιλεκτική επιχορήγηση οργανώσεων καταγγέλλουν οι Συνταξιούχοι

Στην καταγγελία ότι επιχορηγούνται επιλεκτικά οργανώσεις συνταξιούχων προχώρησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με αφορμή άρθρο το οποίο περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.

Με το άρθρο 41, όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, επαναδιατυπώνεται διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία κάθε μήνα παρακρατούνται 0,20 ευρώ από τους συνταξιούχους για την ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων .

Το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι τα σχετικά ποσά αποδίδονται επιλεκτικά και με αδιαφάνεια και ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου ενώ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή και στα πολιτικά κόμματα.

Όπως τονίζεται στην επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ ''«με το άρθρο 102 του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), θεσπίσθηκε μηνιαία εισφορά ποσού 0,20 ευρώ παρακρατούμενη από όλες τις κύριες συντάξεις, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών συνταξιούχων. Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ και άλλα Σωματεία, όταν ανακάλυψε ότι η παρακράτηση αυτή γινόταν σε βάρος των συνταξιούχων που δεν ήταν μέλη Σωματείων και Συνταξιοδοτικών οργανώσεων , ζήτησε με πολλούς τρόπους την κατάργηση της παρακράτησης αυτής. Από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην πρώτη φάση για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σχεδόν το σύνολό τους δόθηκε αυθαίρετα και με αδιαφανή κριτήρια μόνο σε δύο Ομοσπονδίες, οι οποίες καρπώθηκαν περίπου 1.663.738 ευρώ».

Όπως καταγγέλλουν οι Συνταξιούχοι, αποτέλεσμα του αγώνα του ΕΝΔΙΣΥ για την κατάργηση αυτής της επιβάρυνσης των συνταξιούχων ήταν η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μπλοκάρει με την Πράξη, 03 - 25/06/2018, την περαιτέρω διανομή των χρημάτων, αρνούμενη να θεωρήσει τα σχετικά εντάλματα. 

Όπως επισημαίνει στην ίδια επιστολή του το ΕΝΔΙΣΥ, «η κυβέρνηση μέσα στην προεκλογική της παραζάλη, θέλοντας να εκμαυλίσει κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων μακαρίζει την προεκλογική της εκστρατεία κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα μοιράζοντας 7 εκατομμύρια Ευρώ περίπου για όλα τα διαστήματα έως και σήμερα».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά για το θέμα στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από τη διασπάθιση των χρημάτων των συνταξιούχων με επιλεκτικό τρόπο.