Επίδομα θέρμανσης: Από 64 έως και 440 ευρώ - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης: Από 64 έως και 440 ευρώ - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Σήμερα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, μέσω της οποίας θα καθορίζονται τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και τα ποσά, τα οποία και φέτος δεν θα εξαρτώνται από την επιφάνεια της κυρίας κατοικίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,  ως και τις 15 Νοεμβρίου.

Βούληση του επιτελείου του ΥΠΟΙΚ είναι να υπάρξει ταχύτερη καταβολή του επιδόματος, το οποίο αναμένεται πως θα χορηγηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με το ποσό αυτό να κυμαίνεται από 64 έως και 440 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κονδύλι θα είναι φέτος αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι της περυσινής χρονιάς, όπου διατέθηκαν συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό 57 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι και τον αριθμό των δικαιούχων. 

Παράλληλα, φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,04-1,05 ευρώ/ λίτρο, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 8%-9% εν σχέσει με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αναφορικά με το ύψος του επιδόματος αυτό δεν θα εξαρτάται από την επιφάνεια της κύριας κατοικίας, κάτι που ίσχυσε και πέρυσι, αλλά θα σχετίζεται με τη γεωγραφική ζώνη, το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε νοικοκυριού.

Με την υποβολή της αίτησης αυτομάτως θα καταβάλλεται και το αντίστοιχο ποσό, χωρίς να πρέπει το νοικοκυριό να προβεί στην αγορά του καυσίμου από πριν.

Από την στιγμή που ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα υποβάλει αίτηση για το επίδομα, η διαδικασία θα ξεκινάει άμεσα, με τον καταναλωτή να μπορεί προβεί στην αγορά του πετρελαίου όποτε το εκείνος το κρίνει απαραίτητο.

Εν συνεχεία το επίδομα θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό με τον έλεγχο της ΑΑΔΕ να διεξάγεται προς τα τέλη της θερινής περιόδου.

Για όσους καταναλωτές επαληθευθεί ότι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης, ο φάκελος θα «κλείνει», για όσους όμως εντοπιστούν να μην έχουν προβεί σε αγορά καυσίμου, τότε θα θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Χωρίς αλλαγές τα κριτήρια

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δεν θα αλλάξουν.

Συγκεκριμένα δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι: Άγαμοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ και περιουσία 130.000 ευρώ, έγγαμοι με εισόδημα 20.000 ευρώ και περιουσία 250.000 ευρώ και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα 22.000 ευρώ και περιουσία επίσης 250.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα προσαυξάνονται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Οι κλιματικές ζώνες:

ΖΩΝΗ Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ: Αιτωλοακαρνανίας, ''Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Για όσες περιοχές βρίσκονται στην Α΄ ζώνη η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης είναι από 2.000 έως 2.500 λίτρα, στην Β΄ζώνη από 1.200 έως 1.400 λίτρα, στη Γ΄ζώνη από 640 έως 800 λίτρα και στη Δ΄ζώνη από 400 έως 500 λίτρα.

Τα 7 βήματα για την αίτηση:

  • Είσοδο στην εφαρμογή με τους κωδικούς του TAXISnet
  • Συμπληρώνεται τον Αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η.
  • Επιλέγεται αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλέγεται αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον *Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη
  • Συμπληρώνεται τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί *το επίδομα
  • Αποδέχεστε τους σχετικούς όρους
  • Επιλέγεται υποβολή αίτησης