Επίδομα θέρμανσης 105 εκατ. ευρώ και φόροι... 500 εκατ. ευρώ

Επίδομα θέρμανσης 105 εκατ. ευρώ και φόροι... 500 εκατ. ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο, για να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ από τους φόρους, θα προξενήσει ζημιά άνω των 700 εκατ. ευρώ στην Oικονομία, είχε τονίσει το ΙΟΒΕ. Photo by Dan Moyle, CC BY 2.0

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με μέτρα «ασπιρίνη» και μάλιστα με τη χορήγηση της καθυστερημένα επιχειρεί η κυβέρνηση να γιατρέψει την καταιγίδα των φόρων στα καύσιμα, που όπως προκύπτει από διάφορες μελέτες θα πλήξει τόσο τα νοικοκυριά όσο και την αγορά. Η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης θα προξενήσουν τεράστιες ζημιές που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερες από το όφελος που θα έχει ο προϋπολογισμός.

Δεν αποκλείεται να ξαναδούμε την εικόνα των προηγούμενων ετών με νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ακόμα και ψησταριές για να ζεσταθούν και την αιθαλομίχλη να φτάνει και πάλι στα ύψη. Το οικονομικό επιτελείο, για να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ από τους φόρους, θα προξενήσει ζημιά άνω των 700 εκατ. ευρώ στην Oικονομία, είχε τονίσει το ΙΟΒΕ τις προηγούμενες μέρες, ενώ οι βενζινοπώλες μιλούν για αύξηση της τελικής τιμής ακόμα και κατά 15%.

Photo by liz west, CC BY 2.0.

Επίδομα... καλοκαιριού

Από το ερχόμενο Σάββατο λοιπόν, οι καταναλωτές θα αγοράζουν ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα φθάσει τα 93 - 95 λεπτά το λίτρο, όταν πέρυσι είχε «ανοίξει» στα 83 λεπτά του ευρώ. Και σαν μην έφθανε αυτό, η έκδοση της απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (το οποίο θα ανέλθει συνολικά στα 105 εκατ. ευρώ) θα εκδοθεί με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Αρκετοί μάλιστα δικαιούχοι θα λάβουν την επιχορήγηση μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου, δηλαδή τον Ιούνιο του 2017.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σχεδιάζει αλλαγές χωρίς να επηρεάζεται το κονδύλι που συνολικά ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός του Yπουργείου Οικονομικών προβλέπει γεωγραφικές αλλαγές ακόμα και μέσα στους ίδιους νομούς.

Τρ. Αλεξιάδης: Αλλάζει ο χάρτη του επιδόματος

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να χορηγηθεί φέτος με καλύτερη στόχευση σε όσους το έχουν ανάγκη με γνώμονα τις κλιματικές συνθήκες. «Πέρυσι το επίδομα καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, ωστόσο διαπιστώσαμε μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών».

Σύμφωνα με την πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών. Για παράδειγμα οι ορεινές περιοχές της Καβάλας θα περάσουν στην πρώτη ζώνη, όπου το επίδομα είναι υψηλότερο, και οι πεδινές θα παραμείνουν στη β' ζώνη ενδεχομένως και κάποιες να μετατοπισθούν στη γ' ζώνη.

Οι κλιματικές ζώνες...

Σήμερα, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με βάση τους νομούς ως εξής:

  • Α΄ γεωγραφική ζώνη: Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες και Φλώρινα.
  • Β΄ γεωγραφική ζώνη: Αρκαδία, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.
  • Γ΄ γεωγραφική ζώνη: Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Αττική (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κορινθία, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Χίος.
  • Δ΄ γεωγραφική ζώνη: Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
    Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα και οι δικαιούχοι προσδιορίζονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

...και οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και φέτος:

  • Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Προϋποθέσεις

Το επίδομα καταβάλλεται για έκταση κατοικίας μέχρι 80 τετραγωνικών μέτρων για άγαμους και 100 τ.μ. για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για τις οποίες καταβάλλεται το επίδομα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία διαμένει κάθε δικαιούχος.