Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Μπορεί το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία να επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, ωστόσο οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν θετικές.

Την άποψη αυτή εκφράζει ο πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW, Achim Wambach. «Η συνολική εκτίμησή μας για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Wambach. «Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία το επόμενο εξάμηνο εξακολουθούν να είναι θετικές».

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου αναλύσεων, ΖEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αποδυναμώθηκε τον Ιούλιο στις 17,5 μονάδες από 18,6 που ήταν τον Ιούνιο. Σημειώνεται πως οι αναλυτές του Reuters είχαν προβλέψει πως θα διαμορφωνόταν στις 18 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την εκτίμηση των επενδυτών για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες μειώθηκε στις 86,4 μονάδες από 88 που ήταν τον Ιούνιο. 

Ο Thomaw Gitzel, αναλυτής της VB Bank, απέδωσε την υποχώρηση των δεικτών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. «Στους Γερμανούς εξαγωγείς δεν αρέσει η προοπτική του ισχυρού ευρώ. Εάν το ευρώ ενισχυθεί, τότε τα εξαγωγικά αγαθά θα γίνουν πιο ακριβά στις αγορές» εξήγησε ο κ. Gitzel.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι η οικονομία παρουσίασε και στο δεύτερο τρίμηνο ισχυρή ανάπτυξη, χάρη στην εκτίναξη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα.

Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου κατά τουλάχιστον 0,6%.