Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο

Περισσότερο του αναμενόμενου επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, υποχωρώντας μάλιστα κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για κάτω από 2%, σύμφωνα με στοιχεία από τα κρατίδια της χώρας, όπως σημειώνει το Reuters.

Τα μη προσδοκώμενα αδύναμα στοιχεία από τα ομοσπονδιακά κρατίδια «δείχνουν» πως οι πιέσεις στις τιμές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης παραμένουν σχετικά μέτριες, παρά τη συνεχιζόμενα άνοδό τους, την άνθηση στην αγορά εργασίας και τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Στο κρατίδιο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε 1,6% από 2,1% τον Απρίλιο, ενώ στη Σαξονία υποχώρησε σε 1,6%. Στη Βαυαρία και το Βραδεμβούργο υποχώρησε σε 1,4%, ενώ στο Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ και σε 1,7% στο Έσε.

Ενώ το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε, ο πληθωρισμός της ενέργειας επιβραδύνθηκε λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, βάσει των στοιχείων.

Έρευνα του Reuters, πριν τη δημοσιοποίηση των περιφερειακών στοιχείων ανέμενε πως ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία υποχώρησε σε 1,6% τον Μάιο, έναντι 2% τον Απρίλιο.

Η αναλύτρια της Capital Economics, Jessica Hinds, ανέφερε ότι η ανάγνωση των περιφερειακών στοιχείων υποννοούν ότι ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου τον Μάιο, κοντά στο 1,5%.

«Και με τον δομικό πληθωρισμό να είναι πολύ χαμηλότερος σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης, αμφιβάλλουμε ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ θα έρθουν πριν το 2019», συμπλήρωσε.

Ο πληθωρισμός για το σύνολο της Ευρωζώνης, που αναμένεται την Τετάρτη, εκτιμάται ότι έχει μειωθεί στο 1,5% τον Μάιο από 1,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Reuters.