Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη διετία προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη διετία προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Οι εμπορικές εντάσεις και η άνοδος των επιτοκίων επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ μειώνοντας στην εξαμηνιαία έκθεσή του τις προβλέψεις του για την επόμενη διετία, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις απότομης ύφεσης.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 3,7% φέτος σε 3,5% το 2019 και το 2020. Στην προηγούμενη έκθεσή του είχε προβλέψει αύξηση 3,7% για το 2019.

Για την Ευρωζώνη προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 1,8% το 2019 και 1,6% το 2020 από 1,9% φέτος και 2,5% το 2017. Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,1% και 1,9% από 2,4% και 2,5%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ΟΟΣΑ αναμένει επιβράδυνση και για την οικονομία των ΗΠΑ, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να προβλέπεται στο 2,7% και 2,1% από 2,9% και 2,2%, αντίστοιχα. Για την Κίνα προβλέπεται ότι το ΑΕΠ της θα αυξηθεί 6,3% το 2019 και 6% το 2020 από 6,6% φέτος και 6,9% το 2017.

«Βραχυπρόθεσμα, η στήριξη από τις πολιτικές και η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης συνεχίζουν να στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, οι μακροοικονομικές πολιτικές προβλέπεται να γίνουν λιγότερο διευκολυντικές με την πάροδο του χρόνου και οι μετωπικοί άνεμοι από τις εμπορικές εντάσεις, τις πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχισθούν», σημειώνει η έκθεση.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ασθενέστερα, αν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας: «Περαιτέρω κινήσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα για την αύξηση των εμποδίων στο διμερές εμπόριό τους θα έπληττε την παραγωγή στις δύο αυτές οικονομίες με αρνητικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο. Μία αποδιάρθρωση των αγορών πετρελαίου από την πλευρά της προσφοράς θα ασκούσε αυξητική πίεση στον πληθωρισμό, τουλάχιστον προσωρινά, σε όλο τον κόσμο και θα επιβράδυνε την ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, μία ταχεία λύση των εμπορικών εντάσεων ή ισχυρότερη φιλοδοξία για διαρθρωτικές πολιτικές στον κόσμο θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη και να περιορίσουν το βάρος στις επενδύσεις από την υψηλή αβεβαιότητα.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης ενδέχεται να είναι χειρότερη στις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ, με πολλές οικονομίες αναδυόμενων αγορών να βλέπουν εκροές κεφαλαίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε σταδιακά τα επιτόκια. Ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προοπτικές του για χώρες σε κίνδυνο όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Νότια Αφρική. Τα αυξανόμενα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές να επανεξετάσουν και έτσι να ανατιμήσουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι επενδυτές, προκαλώντας την επιστροφή στην αστάθεια, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.