Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την Apple - «Βουτιά» 10% για τη μετοχή

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την Apple - «Βουτιά» 10% για τη μετοχή

Ισχυρές απώλειες έως και 10% καταγράφει η Apple, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που υπήρχαν εδώ και μεγάλο διάστημα για τον τεχνολογικό γίγαντα η κεφαλαιοποίηση του οποίου άγγιξε το 1 τρισ. δολάρια πέρυσι.

Η Apple βρίσκεται καθ'' οδόν για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές της εδώ και έξι χρόνια.

Σε επιστολή του προς τους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ, προειδοποίησε πως η Apple θα εμφανίσει χαμηλότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις, κυρίως λόγω των μειωμένων πωλήσεων του iPhone αλλά και των αυξανόμενων πιέσεων που ασκούνται στην αγορά της Κίνας.

«Ενώ περιμέναμε ορισμένες προκλήσεις σε βασικές αναδυόμενες αγορές, δεν προβλέψαμε το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης, ιδιαίτερα στην Κίνα. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος των εσόδων μας, και πάνω από το 100% της ετήσιας παγκόσμιας πτώση εσόδων σημειώθηκε στις πωλήσεις των iPhone, Mac και iPad στην Κίνα», ανέφερε ο Κουκ. 

Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, η Apple προβλέπει πωλήσεις της τάξης των 84 δισ. δολαρίων, από εκτιμήσεις για πωλήσεις 89 - 93 δισ. δολάρια προηγουμένως. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι πωλήσεις μειώνονται σε «εορταστικό» τρίμηνο από όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας ο Τιμ Κουκ το 2011. 

Σε συνέχεια της επιστολής, έξι τουλάχιστον επενδυτικές εταιρείες προχώρησαν σήμερα σε καθοδική αναθεώρηση της τιμής-στόχου της μετοχής κατά τουλάχιστον 15%. 

Εχθές, η διαπραγμάτευση της μετοχής της Apple ανεστάλη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street, λόγω της ανακοίνωσης, ενώ έπειτα από αυτή υποχώρησε 7,6%. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχει υποχωρήσει κατά 31,1%. 

apple
Πηγή γραφήματος marketwatch