Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την έρευνα της OLAF για τα κονδύλια του προσφυγικού

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την έρευνα της OLAF για τα κονδύλια του προσφυγικού

Την έρευνα που διεξάγει η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της αδιαφάνειας (OLAF) επιβεβαιώνει η Κομισιόν, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιονδήποτε σχολιασμό διότι είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως «εμείς δεν είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε τις καταγγελίες, γι'' αυτό και η υπόθεση έχει ανατεθεί στην OLAF».

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ετέθη το θέμα της έρευνας που διενεργεί η OLAF με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει πως η υπόθεση έχει ανατεθεί στην Αρχή προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την κακοδιαχείριση κονδυλίων που αφορούν κυρίως στη σίτιση.

Διευκρινίζοντας πως η Κομισιόν δεν δύναται να ελέγξει τις καταγγελίες που υπάρχουν και να πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, ανέφερε ότι η παροχή σίτισης γίνεται κανονικά και για το λόγο αυτό δίδονται και οι σχετικοί πόροι.

«Η παροχή σίτισης γίνεται κανονικά στους προσφυγές, δεν είμαστε όμως σε θέση να ερευνήσουμε ισχυρισμούς για διασπάθιση χρημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Ουσιαστικά αναφέρθηκε ότι η Κομισιόν ελέγχει δύο φορές το χρόνο τη διανομή των συσσιτίων, πιστοποιώντας απλά ότι αυτή γίνεται κανονικά με τους ελεγκτές να μην έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν συμβάσεις ή ενδεχόμενα αισχροκέρδειας από τους εμπλεκόμενους.

Η κ. Μπερτό έστειλε ένα σαφές μήνυμα τονίζοντας πως οι νόμοι που διέπουν το προσφυγικό και τη σχετική χρηματοδότηση είναι ξεκάθαροι, ενώ ανέφερε πως για το θέμα του προσφυγικού υπάρχουν τα «μακροπρόθεσμα κονδύλια 2014-2020 βασισμένα σε ετήσια προγράμματα σε συμφωνία με κράτη- μέλη, και όταν πρόκειται για έκτακτες καταστάσεις προωθούνται έκτακτα προγράμματα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κακοδιαχείριση κονδυλίων εκκινείται διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αίτημα επιστροφής του συνόλου των πόρων που έχουν διατεθεί προς μια χώρα μέλος.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα από την OLAF επιβεβαιώθηκε χθες από το Politico στο οποίο εκπρόσωπος της Αρχής επιβεβαίωσε ότι ελέγχονται τα κονδύλια και η διάθεσή τους στον τομέα της σίτισης για την Μόρια, ενώ η έγκυρη ιστοσελίδας επικαλείται και την υπόθεση της εφημερίδας Φιλελεύθερος που διερεύνησε το θέμα με αποτέλεσμα να μηνυθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και να οδηγηθούν στην φυλακή τρεις δημοσιογράφοι.

Η ερώτηση μάλιστα προς τον εκπρόσωπο της OLAF δείχνει να συνδέεται με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας αν και από την πλευρά του δεν υπήρξε περαιτέρω σχολιασμός.