Έπεσαν οι υπογραφές ΔΕΠΑ - Gastrade για το τερματικό της Αλεξανδρούπολης

Έπεσαν οι υπογραφές ΔΕΠΑ - Gastrade για το τερματικό της Αλεξανδρούπολης

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μέτοχος με ποσοστό 20% στο σχήμα που τρέχει το project για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί και επίσημα πλέον η ΔΕΠΑ.

Οι υπογραφές μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade έπεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλαίσιο του «Southeast Europe Energy Forum», το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Θεσσαλονίκη, και πλέον εκκρεμεί η είσοδος στο σχήμα και της κρατικής βουλγαρικής ενεργειακής εταιρείας ΒΕΗ.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η μετοχική πλέον σύνθεση της εταιρείας, θα απαρτίζεται από τις Gaslog του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού (20%), τη ΔΕΠΑ (20%), την Bulgarian Energy Holding (20%) εταιρεία συμμετοχών για τις κρατικές επιχειρήσεις ενέργειας της Βουλγαρίας και τη Gastrade του ομίλου Κοπελούζου (40%), του οποίου ένα ποσοστό 20%, συζητείται να πουληθεί σε έναν ακόμη επενδυτή, πιθανώς αμερικανό.

Τα σενάρια μιλούν τόσο για τη Chenier, δηλαδή τον κυρίαρχο παίκτη στην αμερικανική αγορά σχιστολιθικού φυσικού αερίου, όσο και για κάποιον άλλο αμερικανό παίκτη- «έκπληξη», ενώ ακούγονται και ονόματα εταιρειών εκτός ΗΠΑ, αφού η Gastrade φέρεται να συζητά και με μεγάλους traders, που επιδεικνύουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο τερματικός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη θεωρείται έργο με γεωστρατηγική σημασία και υψηλής προτεραιότητας για τις ΗΠΑ, αφού αμερικανικές εταιρείες δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για το project. Εφόσον επιβεβαιωθεί και στη πράξη το αμερικανικό ενδιαφέρον, τότε για πρώτη φορά, αμερικανικό φυσικό αέριο, αφού πρώτα θα έχει υγροποιηθεί (LNG), θα μπορεί να εισέλθει δια μέσω της ελληνικής αγοράς, στην αγορά των Βαλκανίων, όπου και κυριαρχεί η ρωσική Gazprom.

Την έκταση του εμπορικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για το έργο, θα δείξει το market test για τη δέσμευση χωρητικότητας στον τερματικό σταθμό, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, και αναλόγως των εξελίξεων, θα ληφθούν και οι σχετικές επιχειρηματικές αποφάσεις, οι οποίες τοποθετούνται προς τα τέλη του 2018.

Τη συμφωνία για είσοδο της ΔΕΠΑ στο σχήμα, υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της Gastrade, Ιωάννης Αράπογλου, αναφερόμενοι αμφότεροι στα επόμενα βήματα που έχουν να γίνουν.

Επισημαίνεται ότι η ΔΕΠΑ με βάση την κατ' αρχήν συμφωνία με την Gastrade, έχει αναλάβει  την υποχρέωση να προχωρήσει αρχικά σε προκαταρκτική (non-binding) δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό Αλεξανδρούπολης μέχρι 0,7 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως. Η Gastrade, από την άλλη, έχει αναλάβει την υποχρέωση να διασφαλίσει δέσμευση από τρίτους μέχρι 0,3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως με τους ίδιους όρους με τη ΔΕΠΑ.

Σε μια συγκυρία όπου οι χαμηλές τιμές στο αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο έχουν αλλάξει σημαντικά την αγορά, οι ΗΠΑ αναζητούν διόδους για τη διάθεση της παραγωγής τους και στη ΝΑ Ευρώπη, όπου η ρωσική κυριαρχία είναι ακόμη απόλυτη. Ειδικά χώρες όπως Βουλγαρία και Σερβία, δεν προμηθεύονται αυτή τη στιγμή άλλο αέριο πλην του ρωσικού, το οποίο έρχεται μέσω αγωγού από την Ουκρανία.

«Το project της Αλεξανδρούπολης θα δώσει τη δυνατότητα και στους δυνητικούς αγοραστές σε αυτές τις χώρες των Βαλκανίων να διαφοροποιήσουν λίγο τις πηγές προμήθειας», όπως ανέφερε ο Δρ. Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της HAEE και συνδιοργανωτής του Southeast Europe Energy Forum.

Φωτογραφία αρχείου Intime News