Έπεσαν οι υπογραφές Aegean και Airbus - Νέα επένδυση 30 εκατ. ευρώ  στο Ελ. Βενιζέλος

Έπεσαν οι υπογραφές Aegean και Airbus - Νέα επένδυση 30 εκατ. ευρώ στο Ελ. Βενιζέλος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη σημαντικότερη επένδυση από την ίδρυσή της υπέγραψε σήμερα η Aegean Airlines με την Airbus για την κατασκευή των 30+12 αεροσκαφών A320neo και A321neo.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει στη χώρα, καθώς με τιμές τιμοκαταλόγου το κόστος αυτών των αεροσκαφών θα φτάσει τα 5 δισ. δολάρια.

Η υπογραφή έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι σε ειδική τελετή στην τεχνική βάση της Aegean στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην τελετή έδωσε το παρόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός υποδομών Χρ. Σπίρτζης, πλήθος επιχειρηματιών αλλά και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και οικονομικοί παράγοντες.

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, εμφανώς συγκινημένος, ανακοινώνοντας την επένδυση, έκανε ειδική μνεία στον «άνθρωπο που εμπνεύστηκε την Aegean» Θ. Βασιλάκη που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Τόνισε πως αυτή η επένδυση θωρακίζει την Aegean στο ιδιαίτερα ανταγωνισμό περιβάλλον που δραστηριοποιείται και της αλλάζει επίπεδο.

«Με αυτή την επένδυση κοιτάζουμε στα μάτια τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών» σημείωσε ο πρόεδρος της Aegean. «Η ανάπτυξη των αερομεταφορών έχει σημαντικά στρατηγικά οφέλη για τη χώρα», συμπλήρωσε.

«Επενδύουμε στην πιο επιτυχημένη οικογένεια αεροσκαφών παγκοσμίως, τα Α320neo» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε μια νέα μεγάλη επένδυση της Aegean άξιας 30 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης στελεχών αερομεταφορών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχωρά άμεσα και με ορίζοντα ολοκλήρωσης 18-24 μήνες, στην κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου 12.000 τ.μ. στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας, αλλά και υπερσύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλο τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού της Aegean, των πιλότων, αλλά και των πληρωμάτων καμπίνας. 

Πρόκειται για σύγχρονο κέντρο κατά τα διεθνή πρότυπα που θα υλοποιηθεί με την τεχνική συνδρομή της Airbus.

Θα έχει σύγχρονες υποδομές με δύο εξομοιωτές πτήσεων ώστε οι πιλότοι να εκπαιδεύονται εδώ και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Το κέντρο εκπαίδευσης αναμένεται να είναι έτοιμο σε λιγότερα από δύο χρόνια.